2024.03.29, Péntek
A nyár elején adnak át 13 kilométernyi új vasúti pályát a fővárosi agglomerációban
Illusztráció: Bernát Bejámin/magyarepitok.hu

A nyár elején adnak át 13 kilométernyi új vasúti pályát a fővárosi agglomerációban

magyarepitokhu, nif.hu

2021.03.08. 09:32

Két évtized után először készül el az országban új nyomvonalon épülő pályaszakasz.

Hirdetés

Rendszeresen írunk a Budapestet Péccsel összekötő vasúti vonal Pest és Fejér megye határán található szakaszáról, ahol több fejlesztés is zajlik a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) megbízásából.  A fővárost és Pécset összekötő vasútvonal összesen 27,9 kilométerén dolgozik a Mészáros és Mészáros, valamint a Vasútépítők konzorciuma: jelentős szakaszon gyorsul 160 km/h-ra a vonatok sebessége.

  • Százhalombatta és ercsi elágazás közötti 15,7 kilométernyi pálya és a hozzá kapcsolódó létesítmények kapnak fejlesztést, melynek köszönhetően két vágányon haladhat majd közlekedés,
  • Ercsi és Pusztaszabolcs között pedig 12,2 kilométeren újul meg és fejlődik hasonlóan az eddig kisebb kapacitású pálya, mely a munkálatok befejeztével 160 km/h sebességgel lesz járható.

 

Hamarosan feszültség alá kerülnek a vezetékek

 

 

Most az első szakaszról érkeztek hírek: a NIF arról tájékoztat, hogy a beruházás nagyvasúti villamosítási kivitelezési munkái februárban elkészültek. Ezt követően most a megépült felsővezeték-hálózatot március 11-én reggel 8 órától feszültség alá helyezik.

A 12,98 kilométeres szakaszon ezt követően a szakemberek méréseket és vizsgálatokat végeznek a felsővezetéken. A mérés eredményei alapján határozzák majd meg az üzemszerű működés, azaz a végleges feszültség alá helyezés pontos, várhatóan nyári időpontját.

A projekt részeként

  • már elkészült a teljes vasúti pálya korszerűsítése,
  • új elektronikus biztosítóberendezést,
  • korszerű utastájékoztatási
  • és távközlési rendszert építenek ki.

A Mészáros-Vasútépítők konzorcium jelenleg a pálya befejező munkáit végzi, a műszaki átadás-átvételi eljárás június végéig lezárulhat.

 

700 milliárd forintnyi kötöttpályás fejlesztés készül el 2021-ben

A közlemény idézi Mosóczi Lászlót, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkárát:

„a Százhalombatta – Ercsi elágazás közötti vasútvonal két évtizede az első új nyomvonalon kiépülő pályaszakasz.

Ezt megelőzően legutóbb az ezredfordulón készült el új nyomvonalon vezetett vasúti pálya Zalalövő és Bajánsenye között." Az államtitkár elmondta még: 2021-ben korábban sosem látott összértékben fejeződnek be kötött pályás fejlesztések Magyarországon, az év végéig mintegy 700 milliárd forintnyi beruházást adnak át az ágazatban.

Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Helyi hírekErcsiPusztaszabolcsMészáros és Mészáros Kft.SzázhalombattaVasútépítők Kft.