2021.07.27, Kedd
Elkezdték a tél végi parkfenntartási munkákat Fehérváron
Illusztráció: pexels.com

Elkezdték a tél végi parkfenntartási munkákat Fehérváron

szekesfehervar.hu

2021.02.20. 12:09

Több mint száz ember dolgozik a parkfenntartásnál, akiknek a többsége szakképzett dolgozó, hiszen korábban volt lehetőség oktatásra, és sokan elsajátították a szakmát.

Hirdetés

A Városgondnokság parkfenntartó szakemberei már elkezdték a bokrok-fák metszését Fehérvár közterületein - írja a szekesfehervar.hu. Fontos célja a vegetációs időszak előtti metszéseknek, hogy a közterületeken lévő növények egységes képet adjanak majd tavasszal és nyáron.

Jelenleg Székesfehérváron 82.574 négyzetméteren találhatók cserjék, 25.329 négyzetméteren sövény és közel 5000 négyzetméteren rózsaágyás. Több nagy csoportban dogoznak a parkfenntartó szakemberek, illetve egy további csoport, a kiemelt területeken végzi a tél végi növényápolási munkát. Több mint száz ember dolgozik a parkfenntartásnál, akiknek a többsége szakképzett dolgozó, hiszen korábban volt lehetőség oktatásra, és sokan elsajátították a szakmát.

A metszés is egy szakmunka, ami megalapozza a nyári időszakot és a további fenntartási munkákat. Olykor drasztikusnak tűnhet a metszés, de a növény megújul tőle és sok fiatal, szép hajtást növeszt – mondta Homoki László kertészmérnök, a Városgondnokság közterület-fenntartási vezetője. A cserjék fiatalító, ritkító metszésénél az elöregedett részeket levágják, amivel arra késztetik a növényt, hogy alulról több új hajtást hozzon. Sokszor meglepődnek az emberek ezen a drasztikusnak tűnő beavatkozáson, de ezzel a kertészeti fogással a cserjék élettartamát is növelik. Érdemes lesz majd május végén, június elején megnézni a visszametszett növényeket, amiken látható lesz, hogy mekkora hajtásnövekedés indult.

A parkfenntartó kertészek törekszenek arra, hogy a nyesedéktől a munka végén mihamarabb megtisztítsák a területet, de van, amikor csak másnap tudják elszállítani a növényi hulladékot. A mulcs pedig, amivel az ágyásokat feltöltik, a fák gallyazásából visszamaradt nyesedék, a cserjék felaprított nyesedéke sajnos túl apró ehhez, így abból komposzt lesz.

Az egy, illetve másfél évvel ezelőtt ültetett, úgynevezett támasztókarós fáknál is van feladatuk a kertészeknek: ezeknél a növényeknél utómetszést végeznek, ugyanis a fa koronáját hozzá kell igazítani a még kisebb gyökérzethez, hogy az arányok megfelelőek legyenek. A forró nyarak miatt is szükség van erre, hogy a fiatal csemeték könnyebben átvészeljék majd azt az időszakot, ugyanis ha kicsi a gyökér és a nagy a korona, akkor sokkal több vizet párologtat a fa, mint amennyit fel tud venni.

Helyi hírekSzékesfehérvárvárosgondnokság