2024.04.25, Csütörtök
Jelentős hiányt orvosol a Vereb-Vál-Gyúró-Etyek összekötésére épülő út
Illusztráció: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Jelentős hiányt orvosol a Vereb-Vál-Gyúró-Etyek összekötésére épülő út

MTI

2021.01.31. 09:55

A Speciálterv Építőmérnöki Kft. az új út tervezésekor figyelembe veszi a településen élők igényeit, emellett a környezetvédelem és a forgalombiztonság lesz a legfőbb szempont.

Hirdetés

Megkezdődik Fejér megyében a Vereb-Vál-Gyúró-Etyek közötti új út tervezése. A 21 kilométer hosszú közút tervei jövő nyár végére készülnek el a közbeszerzési eljáráson kiválasztott tervező, a Speciálterv Építőmérnöki Kft. munkájával, és várhatóan 2026-ra épül meg az útszakasz.

A témában tartott pénteki, székesfehérvári sajtótájékoztatón Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, a rendelkezésre álló 572 millió forint helyett 478 millióért vállalta az új út tervezését a Speciálterv Építőmérnöki Kft.

A tervezett összekötő út 21,83 kilométer hosszú, szilárd burkolatának szélessége hét méter lesz.

Dávid Gábor, a Speciálterv ügyvezetője kitűnő szakmai kihívásnak nevezte az új út megtervezését. Elmondása szerint mindig érdekes feladat egy új műszaki létesítmény kialakításában részt venni. Úgy vélte,

jelentős hiányt orvosol majd az összekötő út, amelynek tervezésekor a településen élők igényei, az elérhetőség javítása mellett a környezetvédelem és a forgalombiztonság lesz a legfőbb szempont.

 

Újabb kerékpárutat is terveznek Váltól Baracskáig

A sajtótájékoztatón elhangzott, egy kormányhatározat több mint 1,4 milliárd forintot biztosított a Velencei-tó és térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanácsnak, amelyből egyrészt Válon a műemléki védettség alatt álló Ürményi-Dreher kastély és a kapcsolódó ingatlanegyüttes felújításának előkészítését, másrészt a Vereb-Vál-Gyúró-Etyek út előkészítését végzik el.

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos bejelentette, hogy a csaknem 100 millió forintos megtakarítás felhasználására előterjesztést készítettek, mert azt a pénzt is szeretnék "Pannónia Szívében" hasznosítani.

A tervezet szerint a forrásból Etyeken elkészülne a Kitelepítettek Magyarországi Emlékházának otthont adó Sváb-ház második üteme, Csabdin a belterületi kerékpárút közvilágítása, valamint a Váli-víz mellett a teljes szakaszon egy újabb kerékpárút szakasz tervezése Váltól egészen Baracskáig.

Az érintett települések polgármesterei örömüket fejezték ki, hogy javul a falvak és az M7-es autópálya megközelíthetősége, ami a turizmust is fellendítheti a környéken.

Helyi hírekútépítésFejér megyeSpeciálterv Építőmérnöki Kft.