2024.04.23, Kedd
Benkő: Magyarország és Horvátország közös érdeke Közép-Európa biztonságának elősegítése
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Benkő: Magyarország és Horvátország közös érdeke Közép-Európa biztonságának elősegítése

mti

2021.01.28. 18:18

Magyarország és Horvátország közös érdeke Közép-Európa biztonságának elősegítése, a Nyugat-Balkán békéjének biztosítása, az illegális migráció megállítása és kezelése - hangsúlyozta Benkő Tibor honvédelmi miniszter Mario Banozic horvát védelmi miniszterrel közösen tartott csütörtöki, székesfehérvári sajtótájékoztatóján.

Hirdetés

Benkő Tibor közölte azt is, hogy a két ország egyformán küzd a terrorizmus ellen, valamint ugyanúgy gondolkodnak katonáik külföldi missziójáról, amely "a gondokat ott kezeli, ahol azok keletkeznek".

A miniszterek hivatalos találkozójuk részeként tettek látogatást Székesfehérváron, a horvát vezetés alatt működő Közép-európai Többnemzeti Hadosztály parancsnokságának bázisán (HQ MND-C).

Benkő Tibor kiemelte: a horvát vezetésű parancsnokságnak nagy jelentősége van Közép-Európa békéjének, biztonságának fenntartásában.

Mario Banozic arról beszélt, hogy a két ország együttműködik a NATO-n belül, az unióban és katonai értelemben is, ám mind közül jelenleg a legfontosabb terület a védelmi együttműködés szélesítése. Jelezte, hogy ennek keretében például helikopterszemélyzet képzését indították el Zadarban, s az ottani központ fejlesztésében a magyar kormányzat is segített.

Hozzátette, együttműködésüket ki kell terjeszteni a honvédelmi oktatás, képzés területére ugyanúgy, mint a hadiipar egyes szegmenseire.

A sajtótájékoztatót megelőzően sajtóbejáráson mutatták be a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály parancsnokságának székesfehérvári bázisát.

Fazekas Tamás őrnagy elmondta, hogy 2020 februárjában a magyar kormány 3,2 milliárd forintot biztosított a kétszintes konténerépület létrehozására. A 88 konténerből álló, a NATO- és a magyar előírásoknak megfelelő bázison mintegy száz ember részére alakítottak ki munkahelyet.

A kiosztott sajtóanyag szerint a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály parancsnokság létrehozását az indokolta, hogy a NATO a közép-európai régióban nem rendelkezett olyan katonai szervezettel, amely biztosítani tudja a térség védelmét egy kialakult válság vagy konfliktus esetén. A magyar és a horvát fél közösen ajánlotta fel a parancsnokságot, ezt az Észak-atlanti Tanács tavaly júliusban fogadta el.

A horvát katonák megérkezésével a hadosztály-parancsnokság 2020 augusztusától nemzetközi katonai szervezetként működik, ahol más tagországok katonái is vállalhatnak beosztást. A szervezet vezetője Denis Tretinjak vezérőrnagy.

Helyi hírekHorvátországhonvédelem