2024.04.20, Szombat
Az öröm gyertyája is fellobbant Székesfehérvár adventi koszorúján
szekesfehervar.hu

Az öröm gyertyája is fellobbant Székesfehérvár adventi koszorúján

szekesfehervar.hu

2020.12.14. 16:26

A harmadik adventi gyertyagyújtást közvetítették élőben a Városháza Díszterméből vasárnap este. Az öröm lángját Sohonyai Edit író, a Székesfehérvári Szenátus tagja és Tóth Tamás, a Prohászka Templom esperes-plébánosa gyújtották meg, és osztották meg adventi gondolataikat az elcsendesedés és a lényeglátás fontosságáról.

Hirdetés

A hit és a remény után az örömöt szimbolizáló, rózsaszínű adventi gyertya lángja is fellobbant Székesfehérvár városának közös adventi koszorúján. A Városháza Díszterméből online közvetített ünnepi eseményt Imre Krisztián, a Vörösmarty Színház színművésze nyitotta meg, aki Pilinszky János Hitünk titkairól című írásművéből idézett a szeretetről, a várakozásról és az adventről, ami a várakozás megszentelése.

Sohonyai Edit író, a Székesfehérvári Szenátus tagja ünnepi gondolataiban arról beszélt, számára az adventi gyertyagyújtás éppen olyan, mint amikor szülinapi gyertyát gyújtunk, és közben kívánhatunk valamit. Ő azt kívánja, hogy a járvány legyen egy olyan időszak, amivel levegőt vehetünk és erőt gyűjthetünk. Majd amikor eljön a tavasz és a jövő nyár, akkor a szívünk és a lelkünk – akárcsak egy rózsa – kinyílik, hogy ismét együtt lehessünk, érinthessünk és ölelhessünk.

„Lehet, hogy ez a karácsony egy picit csupaszabb lesz, mint ahogy eddig szokott lenni. Az én életemben most már évek óta, szándékosan csupaszabbak a karácsonyok, és ez megadja azt az örömöt, azt a látásomat, amit egyébként nem tudok megélni, mert az ünnep fényei, kellékei elhomályosítják. Lehetőségem van meglátni a lényeget!” – fogalmazott Tóth Tamás, a Prohászka Templom esperes-plébánosa. Hozzátette, a mostani időszak egy csomó mindent elvesz ugyan tőlünk, de segíthet a lényeglátásban, és akár az Istenben, akár a másik emberben megtapasztalhatunk olyan dolgokat, ami ő maga, és nem az, amit ad, vagy amit várunk tőle.

Az ünnepváró programok a következő napokban is folytatódnak Székesfehérváron. Jövő péntektől vasárnapig ismét jár a mesebeli gőzös a Városház téren álló karácsonyfa mellett, szenteste napjáig pedig minden nap 19.00 órakor, a www.facebook.com/fehervar oldalon nyílnak ki az adventi kalendárium titkos ablakai. Érdemes egy sétát tenni a Belvárosban is, ahol láthatjuk a varázslatos ünnepi fényeket, a Városháza udvarán felállított betlehemet, a Zichy ligetben pedig bekapcsolódhatunk a közös karácsonyfa-díszítésbe. Az utolsó adventi gyertyagyújtást december 20-án, vasárnap 17 órától ismét élőben közvetítjük.

Helyi hírekadventSzékesfehérvárkereszténység