2020.11.30, Hétfő

Hirdetés

Kiadvány született Fejér megye természetes patikájáról
Illusztráció: pixabay.com

Kiadvány született Fejér megye természetes patikájáról

szekesfehervar.hu

2020.11.18. 18:52

A gazdagon illusztrált kötet azokat a vadon termő gyógynövényeket mutatja be, amelyekkel a Herbarius programok során találkozhatnak a résztvevők Fehérvár közelében.

Hirdetés

A gyógynövények nyomában címmel készített gazdagon illusztrált kiadványt Lencsés Rita természetgyógyász, fitoterapeuta, a népszerű Herbarius programok gyűjtő és ismertető túráinak a vezetője - írja a szekesfehervar.hu. Az összeállítás 45 gyógynövényt tartalmaz: az egyes környékbeli helyszíneken található és gyűjthető növények bemutatása mellett a feldolgozásukról, gyógyászati felhasználásukról és a kedvenc lelőhelyekről is olvashatunk.

A gyógynövények nyomában – A természet patikája Fejér megyében címmel megjelent Lencsés Rita gyógynövényszakértő első könyve.

A szerző több éve vezeti a Herbarius programok ismeretterjesztő-gyűjtő túráit. A gazdagon illusztrált kötet éppen azokat a vadon termő gyógynövényeket mutatja be, szám szerint 45-öt, amelyekkel a programok során találkozhatnak a résztvevők Fehérvár közelében.

A részletes alaktani leírások mellett a tartósításra, a hatóanyagokra, a külső-belső felhasználásra is kitér a könyv, ezenkívül kultúrtörténeti érdekességeket is megoszt az olvasókkal.

A növények bemutatását gyönyörű fotók kísérik, valamint QR kódok segítségével saját készítésű, az adott témához kapcsolódó videókból további információkhoz juthatunk.

"Újra az érdeklődés középpontjába került az az elfelejtett tudás, mely már az emberiség kezdete óta ismert volt. (…) A természetkedvelő és -járó emberek szívesen gyarapítják házi patikakészletüket túráink alatt gyűjtött gyógynövényekkel egészségmegőrzés vagy éppen problémáik alternatív kezelése céljából. Ezek pontos ismerete és szakszerű gyűjtése elengedhetetlen tudnivaló. A jelenlegi kiadvánnyal szeretnék segíteni eligazodni az olvasóknak, érdeklődőknek a helyi gyógynövényvilágban. – fogalmaz Lencsés Rita az előszóban.

A kiadvány megírását a Lánczos-Szekfű ösztöndíjalap támogatta. A könyv fotóit Kővári Rudolf és Simon Erika készítették, a háttérgrafika Kopiás Gabriella munkája. A járványhelyzet miatt a könyvet most csak személyes egyeztetés után lehet megrendelni a 30/296-6480-as elérhetőségen.

Helyi hírekSzékesfehérvárgyógynövénykönyv