2023.01.29, Vasárnap
Kezdődik az Ideiglenes Bazilikatörténeti Kiállítótér és Látogatóközpont kivitelezése Székesfehérváron
Illusztráció: pixabay.com

Kezdődik az Ideiglenes Bazilikatörténeti Kiállítótér és Látogatóközpont kivitelezése Székesfehérváron

MTI

2020.09.29. 10:03

A kiállítótérben a királyi koronázó templomot fogják megidézni az eredeti kövek felhasználásával.

Hirdetés

Az Árpád-ház program részeként hamarosan elkezdődik az Ideiglenes Bazilikatörténeti Kiállítótér és Látogatóközpont kivitelezése Székesfehérváron - jelentette be a program kormánybiztosa a város polgármesterével közös sajtótájékoztatón.

Vargha Tamás elmondta, hogy a volt Köztársaság mozi helyén lesz a kiállítótér és látogatóközpont, a szintén ott működő Árpád-ház Kutatóintézet pedig a Városi Levéltár és Kutatóintézet részeként fog működni. A kormány augusztusban egészítette ki a megvalósításra szánt kétmilliárd forintot további 1,5 milliárd forinttal, így most már nincs akadálya az építésnek. A kormánybiztos jelezte, hogy a kiállítótérben a királyi koronázó templomot fogják megidézni az eredeti kövek felhasználásával.

 

Az Aranybulla környéke is megújul

Cser-Palkovics András polgármester hozzáfűzte, hogy a teljes egészében állami forrásból biztosított 3,5 milliárd forintból a látogatóközpont mellett az Aranybulla környéke is megújul. A kivitelezés novemberben kezdődik és 20 hónapig tart majd.

A városvezető kérdésre elmondta:

a kiállítótér nevében azért szerepel az ideiglenes szó, mert ezzel is jelezni kívánják, hogy előbb-utóbb az eredeti helyszínnel, a Nemzeti Emlékhely területével, "a nemzet történelmi bölcsőjével" is kell valamit kezdeni, a kövek végső bemutatóhelye ott lenne.

A kiosztott sajtóanyag szerint a Szent István Király Múzeum felügyelete alatt valósul majd meg a bazilika fennmaradt kőanyagának raktározása, kiállítása, az eredeti anyagok felhasználásával készülő szerkezeti rekonstrukciók bemutatása. A látogatóközpont feladata lesz a turisták fogadása, tájékoztatása, hogy aztán a Királyi sétaúton végighaladva jussanak el a Nemzeti Emlékhelyre.

Helyi hírekSzékesfehérvárkiállításlátogatóközpontkivitelezésépítés