2024.04.18, Csütörtök
Elnyeri méltó formáját a váli Ürményi-Dreher-kastély 
Fotó: elherdaltorokseg.blog.hu

Elnyeri méltó formáját a váli Ürményi-Dreher-kastély 

ted.europa.eu/val.hu

2020.09.15. 07:48

Kiírták a tervezői pályázatot a jelenleg üresen álló, felújítását és hasznosítását váró váli kastélyra.  

Hirdetés

Az év elején írtunk először arról, hogy új köntöst ölt magára a Váli-völgy romokban álló kastélya. A Fejér megyei épület tervezett felújítása során új külsőt és belsőt kap az omladozó ingatlan és környezete. Az Ürményi-Dréher kastély és kapcsolódó épület-együttes tervezési munkálatai most elkezdődhetnek: az ajánlatok benyújtásának határideje 2020. szeptember 21. – derül ki az uniós közbeszerzési adatokból. 

 

Számos műemléképület megújul 

A tervezéssel érintett teljes ingatlan területe közel 111 ezer négyzetméter, ezen belül a kastély és a Magtár épületei 12 370 négyzetméteren foglalnak helyet. A tervezési feltételek között kiemelt szempontként szerepel az Ürményi-Dréher kastély és a Magtár műemléki védettsége. 

Nem csupán a kastély, hanem több más épületrész is megújul: 

  • a Magtár,  
  • a Szolgabíróság  
  • és a Nagypince átalakítására is sor kerül.  

A kastélyban látogatóközpontot, illetve interaktív kiállítási teret hoznak létre, ahol az épület építéstörténetét, az Ürményi-család és a Dreher-család, valamint a hazai sörkészítés történetét mutatják be. Helyet kap ezek mellett két, Válon született híresség, Kokas Ignác festőművész és Vajda János költő élettörténetét bemutató tárlat is. 

 

Egykor hadi kórházként működött a kastély 

A Vál belterületén álló, késő barokk kastélyt Ürményi József kancellári tanácsos építtette. 1878-ban az Ürményi család arra kényszerült, hogy váli birtokát és kastélyát eladja, melyet Dreher Antal vásárolt meg. Később Dreher Jenő tulajdonába került az épület, ám ekkoriban már csak gazdatiszti lakások működtek falai között. A háború alatt katonai célokat szolgált: előbb német katonai szálláshely, majd hadikórház volt, a bombázást szerencsésen elkerülte. A kastélyt az 1950-es évektől könyvtárként és oktatási célra is használták. 1961-ben, majd 1969-ben tatarozták. 1961-ben mezőgazdasági szakiskola nyílt falai között. 

műemlékfelújításkastélyfelújításHelyi hírekVálÜrményi-Dreher-kastélytervezés