2021.12.05, Vasárnap

Székesfehérvár a legboldogabb magyar város a Boldogságtérkép alapján

szekesfehervar.hu

2020.05.13. 12:06

A felmérés kiterjedt az élettel való elégedettség, az érzelmi, a pszichológiai, a szociális és a spirituális jóllét és a mentális egészség szintjének a megállapítására, valamint a karaktererősségek vizsgálatára.

Hirdetés

Elkészült Magyarország legfrissebb Boldogságtérképe, amely különböző szempontokat vizsgálva határozza meg, hogy hol a legboldogabbak a magyarok. A felmérés alapján kiderült, hogy Székesfehérvár a legboldogabb megyeszékhely, annak ellenére, hogy Fejér megyében átlagos a "boldogságindex".

Idén is elkészítette Magyarország Boldogságtérképét az ELTE PPK Pozitív Pszichológia Kutatócsoportja a 2019 április és a 2020 március 10 közötti időszakban végzett internetes vizsgálatai alapján.

A mostani vizsgálatban Magyarország 962 településéről összesen 7863, 17-92 éves férfi és nő vett részt. A felmérés kiterjedt az élettel való elégedettség, az érzelmi, a pszichológiai, a szociális és a spirituális jóllét és a mentális egészség szintjének a megállapítására, valamint a karaktererősségek vizsgálatára. 

A végeredményt vizsgálva a kutatók Fejér megye statisztikai adatait elemzik és megállapítják, hogy a hivatalos számok is pozitív irányt mutatnak a legtöbb területen.

A KSH adatai szerint a közép-dunántúli régió más megyéihez képest is népesnek számító, 418 ezer fős Fejér megyében több gyermek született, mint a tavalyi évben annak ellenére, hogy országosan tekintve a születések száma 0,7 százalékkal csökkent.

A Boldogságtérkép adataiFejér megye foglalkoztatási aránya 62,4 százalék, ami az országos (61 százalék) adatnál is jobbnak számít. A munkanélküliségi rátát tekintve pedig hetedik a rangsorban, az országos 3,3 százaléknál közel 1 százalékkal jobban teljesítve. A megye foglalkoztatással kapcsolatos kiemelkedő eredményeire részben magyarázatot adhat a térség rendkívül erős ipari teljesítménye, amelyet az egy főre jutó ipari termelést tekintve csak olyan "nagyágyúk" előznek meg, mint a híres nagyvállalatoknak, valamint több iparvárosnak otthont adó Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megye.

Szintén "boldogságra adhat okot", hogy a dobogó harmadik fokán áll Fejér megye 244 444 forint/fő havi nettó átlagkeresettel. A listán csak Budapest és Győr-Moson-Sopron szerepelt jobban az anyagi tényezőt vizsgálva.

Elemzik azt is, hogy Székesfehérváron, Magyarország legboldogabb városában továbbra is kedvezőbb áron juthatunk ingatlanhoz mint a fővárosban. Annak ellenére, hogy a 2019. évi adatok alapján a megyeszékhelyeket vizsgálva negyedik helyen áll Székesfehérvár 367 ezres átlagos négyzetméterárral, továbbra is jelentősen olcsóbban vásárolhatjuk meg új otthonunkat a "boldog városban" mint Budapesten.

Helyi hírekSzékesfehérvárboldogságfelmérés