2021.07.27, Kedd
Fejlesztésekről és a nemzeti régiókról szóló kezdeményezés támogatásáról is döntött a fehérvári közgyűlés
szekesfehervar.hu

Fejlesztésekről és a nemzeti régiókról szóló kezdeményezés támogatásáról is döntött a fehérvári közgyűlés

szekesfehervar.hu

2020.02.24. 14:08

Rendkívüli közgyűlést tartott hétfőn reggel a város képviselőtestülete, az ülésen döntöttek arról, hogy az önkományzat támogatja a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést, amelynek keretében mintegy 1 millió aláírás összegyűjtése a cél. Zárt ülésen fontos fejlesztésekről is döntöttek, többek között elindulhat a Pilinszky téren az ivóvezetékek cseréje.

Hirdetés

A nyílt ülésen döntött a közgyűlés Fazakas Attila tanácsnok javaslata alapján arról, hogy a nemzeti összetartozás jegyében Székesfehérvár Megyei Jogú Város önkományzata lehetőségeihez mérten segíti a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést és az eredményes aláírásgyűjtést a rendelkezésre álló felületein. Az indoklás szerint száz évvel a trianoni békeszerződés után, a nemzeti összetartozás évében szimbolikus jelentősége van a határozati javaslatnak.

 

A nemzeti régiókról szóló kezdeményezés támogatásáról is döntöttek

A kezdeményezés elindításáért a Székely Nemzeti Tanács hat évig pereskedett az Európai Bíróságon, annak sikere mindenki érdeke, ezért a javaslat beterjesztői aláírásra buzdítanak mindenkit a nemzetiregiok.eu oldalon. A történelmi Magyarország területén, az elszakított területeken több olyan régió van, amely megőrizte a magyar többséget. Azt szeretnék, ha ezek a régiók nemzeti identitásukat is megőriznék.

Szintén a nyílt ülésen került sor a Fehérvári Programszervező Kft. tevékenységét érintő döntések meghozatalára. A társaság többek között azt kérte, hogy a marketing kommunikációs költségekre fordítható díjból a rendezvények program költségeire fordítható díjra kerüljön átcsoportosításra az az összeg, melyet a Székesfehérvári Királyi Napok megrendezéséhez kívánnak felhasználni.

 

Fontos fejlesztésekre koncentráltak

A közgyűlést követően Cser-Palkovics András polgármester elmondta, jogszabályi kötelezettség indokolta a közgyűlés összehívását, mert az előző évi költségvetéshez 2020. február 25-ig lehet még módosítást és előirányzat átcsoportosítást végezni: "Ezt tette meg a közgyűlés, emellett fontos technikai napirendi pontjaink is voltak. Fontos fejlesztésekről döntöttünk és ezáltal a beruházásokat hamarabb lehet megkezdeni.

A közbeszerzési eljárások közül kiemelkedik a Pilinszky téri közművezetékek cseréje és a Fehérvár Tüdeje klímavédelmi programmal kapcsolatban is születtek döntések." - emelte ki a polgármester, aki szólt arról is, hogy Fazakas Attila tanácsnok javaslatára egyhangúlag fogadta el a közgyűlés a határon túli magyarokat segítő, támogató kezdeményezést, ami összeurópai ügy és több mint 1 millió aláírás összegűjtése a cél. A polgármester azt kérte, hogy pártállástól függetlenül mindenki támogassa ezt a kezdeményezést és álljon a határon túli magyarok mellé ebben a kérdésben.

Helyi hírekSzékesfehérvármagyarságtelepülés fejlesztés