2024.03.28, Csütörtök
Már 387 intézmény több mint 72 ezer diákja regisztrált a jövő évi Pénz7 témahétre
Pénz7 - Facebook

Már 387 intézmény több mint 72 ezer diákja regisztrált a jövő évi Pénz7 témahétre

MTI

2018.11.25. 14:00

Eddig 387 oktatási intézmény több mint 72 ezer diákja regisztrált a jövő évi Pénz7 rendezvénysorozatára, amelyet 2019. február 25-től március 1-ig tartanak meg - jelentették be a szervezők a pénzügyi és vállalkozói témahétről tartott sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.

Hirdetés

A 2018/2019-es tanév rendjében meghirdetett Pénz7 programban már ötödször vehetnek részt az iskolák. Az előző, 2017/2018-as tanév Pénz7 rendezvényén közel 1250 iskola 202 ezer diákja vett részt, ami európai rekordnak számít.

A témahét megvalósítása érdekében pénteken hatoldalú megállapodást kötöttek a Pénz7 együttműködő partnerei: az Emberi Erőforrások Minisztériuma projektgazdaként, továbbá az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Pénzügyminisztérium, a Magyar Bankszövetség, a Pénziránytű Alapítvány és a Junior Achievement Magyarország Alapítvány.

A 2014/2015. tanév óta - csatlakozva a European Money Week és Global Money Week kezdeményezéshez - a témahét keretében az egyes országok általános- és középiskoláiban gazdasági-pénzügyi témájú tanórákat tartanak. A program célja, hogy a fiatalok tudatosabban kezeljék pénzügyeiket, alaposabb ismeretekkel rendelkezzenek a vállalkozásokról, a gazdaság és a pénzvilág működéséről.

Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) oktatásért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón kiemelte: az oktatásban megerősödött az a nézet, hogy a diákok olyan ismereteket sajátítsanak el, amelyek az életre készítik fel őket. A pénz a mindennapjaink része, így a pénzügyi és vállalkozói ismeretek átadása, a pénzügyi tudatosság megerősítése megfontolt döntésekre ösztönzi a fiatalokat.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára arról beszélt, más országok népei azt tartják a magyarokról, hogy kreatív nemzet vagyunk. A cél az, hogy ennek a kreativitásnak az alapján egyre több fiatal fogjon vállalkozásba Magyarországon, "vagyis olyan fiatalokat neveljünk, akik a jég hátán is megélnek".

Balogh László, a Pénzügyminisztérium (PM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára elmondta: 2017 őszén indította el a kormány azt a hét éves pénzügyikultúra-fejlesztési stratégiát, amelynek célja, hogy a magyar lakosság pénzügyi ismeretei bővüljenek, gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek az emberek a pénzügyek mindennapi kezelésében. Jelezte: először a Pénz7 rendezvényei az iskoláskorúakat célozták meg, de az elmúlt évek során kiderült, nagy igény van arra, hogy a diákok mellett a tanárok és a szülők is elmélyítsék ismereteiket.

Hegedüs Éva, a Magyar Bankszövetség elnökségi tagja elmondta, hogy a bankszövetség, mint a nemzetközi program magyarországi kezdeményezője önkéntes oktatókkal már 5 éve segíti a lakosság pénzügyi ismereteinek bővítését. A Pénz7 iskolai rendezvényei során konkrét pénzintézetek és termékek említése nélkül oktatják az alapismereteket. A tanárokkal együttműködve banki és vállalkozói szakemberek vesznek részt országszerte a képzésben.

Hergár Eszter, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumának elnöke ismertette: a jövő évi pénzügyi téma az "Okosan a befektetésekről!" témakör lesz, míg a rendhagyó vállalkozói tanórákon a "Problémafelismerés és az üzleti ötlet" lesz a képzés fókuszában a Junior Achievement Magyarország Alapítvány közreműködésével. Hozzátette, hogy a szakmai lektorálásokon és próbatanításokon "átment" óratervek és pedagógus felkészítő anyagok már online is elérhetőek az iskolák számára - a regisztrációt követően - a www.penz7.hu oldalon.

GazdaságvállalkozáspénzügyPénz7