2024.03.28, Csütörtök
Márton-napi ludasság Fejér megyében
feol.hu

Márton-napi ludasság Fejér megyében

feol.hu

2019.11.09. 08:00

A hétvégén Márton-napi ludasságok várják számos településen az érdeklődőket: kicsiket és nagyokat egyaránt. Lámpáskészítőket és felvonulókat, libás finomságokra fogékonyakat és újborkóstolókat, bálozókat és asszonyfarsangra készülőket.

Hirdetés

A Fehérvári Polgárok Egyesülete és a Hagyományos Piacokért Egyesület szombaton 18 órától közös Márton-napi batyubált rendez a városi piac galériáján. A hagyományőrző rendezvényen zenés műsorral, libás finomságokkal és újborral várják a sokaságot.

A Márton-napi ludasságot Kemencebarátokkal, Kenderkóccal és Kákiccsal kínálják szombaton 15 órától a Dinnyési Hagyományőrző Központban. A kerti kemencénél finom falatok marasztalják a népeket, az iglicés nagymamák süti- és lekvárkóstolóra, vásárra hívogatnak.

A Kákics együttes táncházában Gula Miklós mutatja a lépéseket először a gyerekeknek, utána a felnőtteknek, a Kenderkóc népi játszóház a múzeumi szobába kvártélyozza be magát. Az udvaron megnyitják a madárijesztő-kiállítást, és máglyatűz lobog, végül a lámpás felvonulás dobszóval és dudaszóval a templomdombra tart.

Pátkán szombaton délután a kemence körül zajlanak majd az események: pogácsát és almát is sütnek, a lámpás menet a Vak Bottyán téren halad, és estére filmvetítést is ígérnek.

Az Alba Regia Táncegyesület Márton-napi családi programja szombaton 17 órakor veszi kezdetét a Malom utcai Táncházban. A kézműves foglalkozást gyermekjátszó követi, Botos József folytatja tánctörténeti előadás-sorozatát, a rendezvényt mulatság zárja.

Helyi hírekFejér megyeünnep