2024.03.29, Péntek

Több mint 200 hektáros zöldterület-fejlesztést kapott Székesfehérvár

mti, magyarepitok.hu, szekesfehervar.hu

2018.11.16. 10:30

Átadták a Colas Alterra, az Aktív és az Útéppark munkájával rehabilitált Sóstói Természetvédelmi Terület látogatóközpontját a Strabag által felépített szomszédos stadionban.

Hirdetés

Ünnepélyes keretek között nyílt meg a Székesfehérvár egyik legjelentősebb beruházásának látogatóközpontja: a megújult Sóstói Természetvédelmi Terület a Vidi jövő szerdán felavatásra kerülő új stadionkomplexumában kapott kiállítóteret. A Strabag által felépített Sóstói Stadion azért is szolgál kézenfekvő helyszínként a természetvédelmi terület fejlesztésének bemutatásához, mert a sportlétesítmény beruházása szervesen kapcsolódott a zöldterület újjászületéséhez.

 

Költőszigeteket is építettek

A mind helyi, mind országos védettéget élvező terület 218 hektáros terület ökológiai fejlesztése az átadón elhangzottak szerint mintegy 1,1 milliárd forintból valósult meg.

Az Európában is egyedülálló táj korábban a tó vízgyűjtőterületének csökkenése miatt veszélybe került. A fejlesztésen a Colas Alterra Zrt. és az Aktív Kft. mederkotrási, vízpótlási és tájépítészeti munkákat; az Útéppark Kft. pedig közúti kapcsolatépítési feladatokat is végzett.

 

 

A 2016-ban lőpormentesítéssel és nádaratással elkezdődött rehabilitáció során

  • több mint 65 ezer négyzetméternyi iszap megmozgatásával járó mederkotrásra,
  • 17 kilométernyi rőzseműépítésre,
  • költőszigetek átadására
  • és vízpótlás-biztosítási munkálatokra is sor került.

Az utóbbi feladatot a szakemberek a Basa árok folyásirányának megváltoztatásával, megtisztított szennyvízforrások bevonásával, illetve a nemrég elkészült stadion tetején összegyűlő víz átvezetésével oldották meg.

 

Madárkórház felépítésével folytatódik a fejlesztés

 

 

A most átadott látogatóközpontban helyet kapott a természetvédelmi terület értékeit bemutató kiállítás és kialakítottak egy konferenciatermet is. A rendezvényen bemutattak egy dokumentumfilmet, mely nyomon követte a revitalizációt, melynek keretében a korábban felsorolt munkálatok mellett, többek között egy hat kilométeres tanösvény és egy 500 négyzetméteres napozóstég is épült, illetve

a tó teljesen körbejárhatóvá vált.

A projekt ezt követően még a vadmadárkórház kialakításával folytatódhat, melynek kivitelezése a hamarosan lezáruló közbeszerzési eljárás után indulhat majd el.

StrabagHelyi híreképítőipari cégekSzékesfehérvárvízgazdálkodáskörnyezetvédelmi beruházáscolasstadionépítésColas Alterra Zrt.Útéppark Kft.Aktív Kft.zöldterületek