2024.03.29, Péntek

Székesfehérvár 50 éves távcsövét ünneplik a hétvégén

szekesfehervar.hu

2017.09.12. 14:08

Ötven évvel ezelőtt készült el Székesfehérváron az a 30 cm tükörátmérőjű Newton-reflektor, amely a Szabadművelődés Háza legfelső szintjén, egy hat méter átmérőjű kupola alatt mindmáig szolgálja a városban a csillagászati ismeretterjesztést.

Hirdetés

Magát a kupolát pedig negyven éve, 1977. szeptember 16-án tette fel a honvédség helikoptere az épület tetejére. A két jeles eseményt szombaton a Csillagvizsgálóban ünneplik.

A szeptember 16-i, szombati találkozóra várják mindazokat, akik ott voltak a "hőskorban", az 1960-70-es években, és azokat is, akik az elmúlt öt évtizedben munkájukkal gyarapították az ország csillagászati ismeretterjesztését, vagy érdeklődtek a rendezvény iránt.

Az első részben a fehérvári eseményeket tekintik át, megszólaltatva a történet néhány szereplőjét, a város, a TIT és a művelődési ház egykori és jelenlegi vezetőit. A második részben a távcső tükrének csiszolójával, Kulin Györggyel is találkozhatunk. Az ünnepi hangulatról a Hungarikum együttes gondoskodik, a rendezvényt a GalileoWebcast élőben közvetíti. 

A tervezett program itt található.


Forrás: szekesfehervar.hu

Helyi hírekSzékesfehérvárjubileumCsillagvizsgálócsillagászat2017Szabadművelődés Háza