2024.04.18, Csütörtök

Emlékhelyet alakítanak ki a belsőbárándi temetőben

honvedelem.hu

2017.04.03. 14:03

Közel hatvan hősi halált halt katona kaphat méltó nyughelyet a Fejér megyei Abához tartozó településen, Belsőbárándnál. A második világháborús emlékhely állampolgári kezdeményezés alapján – a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint Aba város közreműködésével – jöhet létre. A napokban helyszíni szemlével egybekötött megbeszélést tartottak a munkában közreműködők.

Hirdetés

Fejér megye 1944. decemberének középétől 1945. március 23-ig volt hadműveleti terület, ezen időszakban a frontvonalak folyamatosan változtak. A németek utolsó támadó hadművelete is nagyobbrészt a megye körzetében indult 1945. március 6-án. Tác, Belsőbáránd és Pákozd térségében 1944. december 20-án betörtek a szovjet csapatok a Margit-vonalba. A Belsőbáránd környékén elesett magyar katonák többségét egyszerű, szerény módon temették el a helyi római katolikus temető területén, majd később a tömegsírok felett két betonkeretet alakítottak ki, melyeket szép lassan betöltöttek a hozzátartozók által emelt különböző formájú keresztek. 

A sírok gondozását két helyi lakos, Kalocsa Lászlóné és Nyitrai Tiborné látja el a mai napig: rendben tartják a sírok környékét, virágokat ültetnek a betonkeretbe. Korábban több alkalommal Havasi Imre nyugállományú ezredes és a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Árpád Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma honvéd szakkörös diákjai segítettek a sírok gondozásában. 

A hősi temetési hely nagyobb mértékű rendbetétele érdekében Kalocsa Lászlóné juttatott el kezdeményezést a Honvédelmi Minisztérium illetékeseihez, amelynek eredményeképpen idén a sírok teljes mértékű felújításával második világháborús katonai emlékhelyet alakítanak ki a tömegsírok felett. 

 

A napokban - a kivitelezési munkák előkészítéseként - megbeszélést tartottak és közös temetőbejárást hajtottak végre a HM HIM Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság Belföldi Hadisírgondozó Osztály (HM HIM KEHI BHO) munkatársai, a fenntartó Aba város műszaki ügyintézője, a kivitelező cég vezetője, valamint az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Fejér megyei hadisírgondozó szaktisztje. A helyszín bejárásán természetesen részt vett az ügy első számú szorgalmazója, Kalocsa Lászlóné is. 

A tervek szerint a jelenlegi két betonkeret helyén központi emlékművet állítanak, továbbá egységes sírjeleket helyeznek el, amelyeken szerepelni fog az összes ott nyugvó katona neve. Jelenleg 17 hősi halott neve olvasható a sírkereszteken, ezzel szemben a HM HIM KEHI BHO kutatásai alapján megközelítőleg 60 hősi halott nyugszik a temetőben kialakított tömegsírban.

Helyi hírekFejér megyekatonai emlékhelybelsőbárándi temetőmásodik világháború