2024.07.19, Péntek

Egyedi sportközpont születik a Corvinus és az Alba Regia együttműködéséből

MTI, szekesfehervar.hu

2017.05.02. 19:01

Székesfehérváron, több mint 3 milliárd forintból épül meg egy sportcélú tudásközpont, ahol sportcsarnokot, rehabilitációs és prevenciós centrumot, kutatólaborokat és utánpótlás sportolók részére szálláslehetőséget is kialakítanak.

A szeptembertől induló sportközgazdász mesterszak sikere érdekében a Budapesti Corvinus Egyetem együttműködési megállapodást kötött az Alba Regia Sport Clubbal, ennek eredményeképpen komplex sportintézmény jöhet létre az egyetem székesfehérvári campusa mellett, a Budai út-Zrínyi utca közötti területen.

A tudásközpont lehetőséget biztosít majd az Alba Regia SC férfi felnőtt kosárlabda- és a Köfém SC női felnőtt kézilabdacsapat létesítményi problémáinak megoldására, mivel a részeként megépülő sportcsarnok bajnoki találkozók, nemzetközi kupamérkőzések, illetve válogatott mérkőzések megrendezésére is alkalmas lehet. Az új létesítmény az utánpótlás-csapatok edzéseinek, mérkőzéseinek megrendezésén felül az iskolai tanórák és diáksport események mindennapi helyszínévé válhat.

kép: szekesfehervar.hu

A háromszintes, háromezer néző befogadására alkalmas csarnokban a földszinten lesznek az öltözők, a rehabilitációs részleg, az analitikai terem és egyéb kiszolgáló létesítmények. A szurkolók fix-, illetve mobillelátóról követhetik majd a mérkőzéseket. Az emeleti szinten a különböző technikai helyiségeket, irodákat, VIP-boxokat, illetve egyetemi oktatótermeket és kutatási laboratóriumokat alakítanak ki. Az épület alatt elhelyezkedő mélygarázs 100 gépjármű befogadására lesz alkalmas.

A komplexumban a tervek szerint helyet kap egy rehabilitációs és prevenciós centrum, melyben a város valamennyi sportolójának diagnosztikai és analitikai elemzését el lehet végezni, de a létesítmény szálláslehetőséget is biztosít az egyesületek utánpótlás korú sportolói részére.

 

A sportközpontot nagyrészt TAO-támogatásból építik fel 2020-ra

A székesfehérvári önkormányzat tájékoztatása szerint az országosan és közép-európai szinten is egyedülálló elképzelés megvalósítására a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségéhez TAO-pályázatot nyújtanak be. A fejlesztés 70 százalékban a társasági adóból finanszírozható, az önrész az Alba Regia Sport Club saját forrásából, illetve önkormányzati támogatásból biztosítható. Cser-Palkovics András polgármester jelezte, hogy a pénteki közgyűlésen a tudásközpont 700 millió forinttal történő önkormányzati támogatásáról is döntenek.

kép: szekesfehervar.hu

Az impozáns létesítmény a remények szerint tehermentesíti majd a sűrűn lakott környezetben lévő Alba Regia Sportcsarnokot, továbbá kiváltja a Köfém-csarnokot, lehetőséget adva annak helyén egy közpark kialakítására és a környék parkolási problémáinak megoldására. Az ütemtervek szerint a komplexum 2019-2020 között készül el.

Helyi hírekSzékesfehérvársportberuházásokTAO