2024.04.25, Csütörtök

Szobrot avattak Széchenyi születésének 225. évfordulója alkalmából

MTI

2016.09.21. 14:03

Kápolnásnyéken, a Dabasi-Halász-kastély kertjében állították fel Pogány Gábor Benő szobrászművész alkotását.

Hirdetés

- Széchenyi István szellemi öröksége, felelősségtudata több annál, mint ami az örökségéből fennmaradt és ma is kézzelfogható - fogalmazott Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke a keddi avató ünnepségen.

Úgy vélte, Széchenyi élete és munkássága kiváló példája annak, hogy "a legyőzhetetlen emberi múlandóság mellett úgy lehet hasznos életet élni, maradandót alkotni, ha felismerjük, hogy a közösség szolgálata, a nemzeti közösségért hozott áldozat felettünk álló távlatot nyit, rajtunk túlmutató és az emberi életet meghaladó emléket állít".
    

Pogány Gábor Benő szobrászművész alkotása mellett. Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

 

Az Országgyűlés alelnöke felidézte, hogy Széchenyi István mindössze 32 évesen, az 1823-as pozsonyi országgyűlésen ajánlotta fel egyéves jövedelmét egy tudós társaság létrehozására és mindezt magyar nyelven tette. "Első korszakos megnyilvánulása egy párját ritkítóan gazdag életműnek, amely hozzájárult ahhoz, hogy a Habsburg elnyomás és a közeledő nemzethalál víziójába süllyedt magyarság felemelje fejét" - fogalmazott hozzátéve: Széchenyi a legnagyobb alakja volt annak a kornak, amelyben nemesek saját vagyonukat felajánlva tettek a haza felemelkedéséért. Ezt a kort áthatotta a nemzettudat és a modernizáció, a világra való nyitottság és a cselekvő őszinte hazaszeretet.
    
L. Simon László országgyűlési képviselő elmondta, hogy Klebelsberg Kunó és Széchenyi István után legközelebb Magyary Zoltán kap szobrot Kápolnásnyéken. Emellett Fejér megyei közéleti személyiségeknek emléket állító falat is terveznek a kertbe - tette hozzá.

Helyi hírekszéchenyikápolnásnyék