2024.07.16, Kedd
Egyre teljesebb pompájában tündököl Székesfehérvár új rendezvénycsarnoka

Egyre teljesebb pompájában tündököl Székesfehérvár új rendezvénycsarnoka

magyarepitok.hu

2023.10.30. 11:57

Látványos fénypróbát tartottak a Market Építő Zrt. generálkivitelezésében épülő Alba Arénánál, melynek munkálatai a befejező szakaszához érkeztek.

Megtartották a fénypróbát Székesfehérvár új multifunkcionális rendezvény- és sportcsarnokánál. Az épület kívülről már elnyerte végleges formáját, így roppant látványos jelenség volt a homlokzatvilágítás teljeskörű tesztelése. A homlokzat lágy, harmonikus ívein megjelenő díszvilágítás, melynek szerelését a Market Építő Zrt. leányvállalata, a Vilati Szerelő Zrt. végezte, határozott karaktert kölcsönöz az aréna megjelenésének.

Október 23-án nemzeti színekbe öltöztették az épületet, amelyről egy bámulatos videót is megosztott YouTube-csatornáján a kivitelező cég.

 

 

A projekt kezdeti szakaszában még csak a látványterveken lehetett látni, amit megálmodtak a tervezők. Már akkor egyértelmű volt, hogy egy nagy kihívásokat jelentő, de eredményében látványos feladatot kell megoldani a kivitelezés során.

 

Mintegy 2,5 kilométer hosszúságú LED-világítás garantálja a fényjátékot

Az íves homlokzati sávok egyesével, egyedi méretekben gyártott lamellákból állnak össze; összesen 5.272 darab egyedi lamellát helyeztek el, hat sorban – tudtuk meg a kivitelező cégtől. Ezt a technológiai megoldást kellett lekövetni a díszvilágítási lámpatestekkel is, mely egy közel fél éven át tartó folyamatos, minden apró részletre kiterjedő egyeztetés-sorozatot jelentett a homlokzatot építő vállalkozó és a díszvilágítás gyártója/kivitelezője között.

 

 

Eredménye egy 2595 méteres, egybefüggő hatást keltő, szabadon változtatható és variálható színű LED fényjáték. A lamellákat megfelelő szögben és fényerővel megfestő LED-pálcák 1204 darab egyedi méretben gyártott elemből állnak össze egy egységgé.

Az alkalmazott modern világításvezérlésnek köszönhetően látványos és dinamikus fényjátékokat láthat majd a közönség. Egyik ilyen érdekes megoldás lesz a homlokzati világításvezérlés interaktív kommunikációja és reakciója az arénában történő eseményekkel - például egy mérkőzés során.

 

 

A jelenlegi állapotot közel 3000 munkaórával és 240 mérnökórával, valamint a nyár folyamán elvégzett többszöri, éjszakákba nyúló részleges teszttel és fénypróbákkal sikerült elérni.

 

Már az utolsó simításokat végzik a belső terekben

A kivitelezési munkák a finisben vannak: a külső infrastrukturális elemek kivitelezése ütemterv szerint befejeződött.

Megépült több mint 3,5 kilométer hosszú telken kívüli úthálózat, csatornahálózat, kerékpár aluljáró, valamint útcsatlakozások. Elkészültek a belső utak és a kertészeti munkák, már csak a faültetések vannak hátra.

 

 

Az épületen belül is befejező szakaszába értek a szakipari munkák: bútorozási, belsőépítészeti munkák folynak, ezen kívül készülnek a műgyanta burkolatok és a szerelvényezések. A küzdőtéren befejeződött a nézőtéri székek telepítése, LED Cube és LED gyűrű kivitelezése, valamint megkezdődött a palánk építése is.

Az Alba Aréna a Hydro Fehérvár AV19 jégkorong csapat leendő otthona lesz, illetve rendezvény- és közösségi központként funkcionál majd. Emellett 20-25 teremsportágat is ki tud majd szolgálni az időszakosan akár hatezernél több néző befogadására képes csarnok.

Galéria

Helyi hírekSzékesfehérvárAlba ArénaMarket Építő Zrt.Vilati Szerelő Zrt.