2024.03.29, Péntek

A kutatókat és találmányaikat ünneplik péntek este

MTI

2016.09.29. 11:01

Előadások, gyártúra, robotverseny és még tucatnyi tudományos program várja az érdeklődőket Székesfehérváron és Dunaújvárosban pénteken, délutántól éjfélig a Kutatók éjszakáján.

Hirdetés

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán délután négy órakor kezdődnek és este 10-ig tartanak  a programok, tudományos előadások és bemutatók az egyetem Budai úti épületében. Az érdeklődők például légi felvételeket készíthetnek, megismerhetik a műholdakat, de lesz fényfestés és robotverseny is.    

A kutatók éjszakáján megnyitja kapuit a város egyik legnagyobb gyára is. Az éves szinten 16 millió darab szivattyú gyártásával foglalkozó Grundfos Magyarország Gyártó Kft. délután öt órától éjszakai gyártúrára várja az érdeklődőket. A székesfehérvári üzemben a legkisebbeket kézműves foglalkozással várják a szervezők.   

A fejér megyei székhelyen is megnyitja kapuit a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A Regionális Élelmiszerlánc Laboratóriumban délután kettő órakor kezdődnek a programok, itt az érzékszervekre ható vizsgálatok mellett mikroszkópos takarmányvizsgálat, baktériumfestés is lesz, de kiderül az is, hogy miért veszélyes a trichinella.   

Alkonyatkor nyílik meg a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló. Napnyugtakor a légköri jelenségek figyelhetők meg, sötétedés után a naprendszerről és a gravitációs hullámokról mesélnek a látogatóknak.   

A Dunaújvárosi Egyetemen, a Logiscoolban saját számítógépes játék készítésére lesz lehetőség.   

 

A Kutatók éjszakáján minden program ingyenesen látogatható. Bizonyos eseményekre azonban előzetes regisztráció szükséges.

Helyi hírekSzékesfehérvárDunaújvároskutatók éjszakája