2024.04.24, Szerda

Az állatokhoz való felelősségvállalásról tanulnak a gyerekek

szekesfehervar.hu

2016.07.23. 10:54

Az állatokról való gondoskodásra nevelnek az állatvédők.

Hirdetés

A HEROSZ Fehérvári Állatotthon napközis táborában a gyerekek játékos formában tanulják az állattartáshoz kapcsolódó ismereteket, miközben felelős szemléletet sajátítanak el. A színes és sok témát felölelő előadások mellett fontos a játék és mindenekelőtt a kutyákkal, macskákkal való foglalatosság. A napközis tábort Krepsz Gyöngyi zoológus, az Állatotthon telepvezetője vezeti.

A Herman Ottó Magyar Országos Állat- és Természetvédő Egyesület Fejér megyei Szervezete 1995 óta szervez állat- és természetvédő napközis tábort a Fehérvári Állatotthonban. A programok célja a napi szinten előforduló állatvédelmi problémákkal kapcsolatos szemléletformálás: a felelősségvállalás kialakítása, az állatokról való gondoskodásra nevelés. Az elméleti alapok elsajátítása mellett a gyerekek bepillantást nyernek az állatotthon életébe, megismerik az ott élő állatok sorsát. A napközis tábort Krepsz Göngyi zoológus, az Állatotthon telepvezetője, a HEROSZ Fejér Megyei Szervezetének titkára vezeti. A program nagyon népszerű a családok és a gyerekek körében, a meghirdetést követően gyorsan beteltek a turnusok.

A csütörtöki foglalkozások galambok és egy óriásnyúl társaságában a kisállattartásról szóltak, a gyerekeknek Szűcs Antal, az Alba Regia Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület elnöke mesélt, osztott meg ismereteket. Délután az állatok viselkedéséről és intelligenciájáról elsajátított alapokat a Dog Garden kutyatrénere mutatja be a gyakorlatban két nagyon különböző viselkedésű kutya segítéségével. Az elméleti ismereteket játékosan egészítik ki, a gyerekek eljátszották például, hogyan kell megközelíteni a kutyákat; az előadást követően a résztvevők az állatotthon macskáival és kutyáival végezhettek el egyszerűbb teszteket.

A tábor általános ismerkedéssel kezdődik, a gyerekek megismerik az Állatotthont, az épületeket, a feladatokat. Foglalkozunk a társállatokkal, kutyákkal, macskákkal, ezek testbeszédével, kommunikációjával, de volt szó például a rovarokról is, a vadon élő állatok védelméről, a menhelyen élő görög teknősünk apropóján a védett állatokról és a gazdasági haszonállatokról. A gyerekek az idő egy részét kint töltik az állatok mellett: az első napokban ez csak a játékról, simogatásról szól, amikor már egy kicsit többet tudnak, komolyabban foglalkoznak velük. Az előadások között szerepelt például kozmetikai téma, vagy tegnap egy állatorvos előttük vizsgált meg egy kutyát és vett vért az egyik cicától. A gyakorlatok alapján a gyerekek sok új ismeretre tesznek szert.” – mesélt a tábori életről Krepsz Gyöngyi.

A turnusok résztvevői között vannak olyanok, akik évről-évre visszajárnak, fehérváriak és vidékiek – mindannyiukban megvan az állatok szeretete, alapvetően a felelősség tudatosítása a tábor fő célja, emelte ki a táborvezető. A menhelyen a gyerekek nap mint nap látják az éppen bekerülő állatokat, megismerik a történetüket, sorsukat, így érzékennyé válnak a problémával kapcsolatban.

A turnus résztvevői szeretik a tábort, jól érzik magukat a Fehérvári Állatotthon foglalkozásain. A tapasztalatok és az elsajátított új ismeretek izgalmasak és élményszerűek: „Ha először találkozol egy kutyával, fontos, hogy először guggolj le hozzá, finoman közelíts – ha odamegy hozzád, meg lehet simogatni, de ha elmegy, hagyni kell. Kutyám, macskám és teknősöm is van otthon. Kipróbáltam, hogyan hallgat a kutyám, Lili a nevére, most már tudom, hogy felismeri, ha szólok neki.” – számolt be élményeiről Kalocsa Kíra, a Kossuth Lajos Általános Iskola diákja. Az úrhidai Grabecz Hanna a Gróf Batthyány Lajos Általános Iskolából elmesélte, hogy galambokat, halakat, teknősöket, kutyát, macskát, nyulat és papagájt is tartanak: „Azt mindenképpen kipróbálom, felismeri-e a kutyám, ha rámosolygok. A galambokról eddig nem tudtam, hogy a csőrüket a vízbe téve isznak, úgy, hogy az orrukba szívják fel a vizet. Ez nagyon érdekes szerintem.”

A Fehérvári Állatotthonban működő nyári napközis tábort az Önkormányzat is támogatja, az utolsó turnus augusztus 15-én kezdődik.

forrás: szekesfehervar.hu