2024.03.19, Kedd
Már épül Zuglóban Budapest legmodernebb városnegyede
Látványterv: Bayer Construct Zrt.

Már épül Zuglóban Budapest legmodernebb városnegyede

magyarepitok.hu

2023.03.09. 15:12

A Bosnyák tér közvetlen szomszédságában környezetbarát megoldásokkal épít új, többfunkciós kerületi központot a Bayer Construct Zrt., amely közösségi tereket, otthonokat, üzleteket és irodákat foglal magában.

Hirdetés

A Bosnyák tér és a Rákos-patak közötti területen, a Bayer Construct Zrt. vállalatcsoport saját beruházásában épül fel Zugló új városnegyede. Az átfogó fejlesztés keretében az itt elterülő, mintegy hét hektáros területen nyolc épületet – egy lakó- és hét irodaépületet – hoznak létre. Közöttük tágas közösségi- és pihenőparkok, sétáló utca szolgálja majd az itt élők és dolgozók kényelmét, nyugalmát. A komplexum alatt mélygarázsokat alakítanak ki.  

A nagyszabású projekt a kerület infrastruktúráját is pozitív irányba mozdítja el: fejlesztik az úthálózatot, a közművet, kerékpárutat építenek, rendezik a Rákos-patak környezetét. A beruházással egy új, a mai környezettudatos és fenntartható igényeknek megfelelő élettér létesül Zugló frekventált részén.

Cikkünkben sorra vesszük azokat a főbb szempontokat, amelyek egyedivé teszik az épülő városnegyedet.

 

Megújuló energiaforrást használnak a fenntarthatóság érdekében

A gazdasági változások új megoldásokat követeltek, a körültekintő tervezés pedig egy hosszútávon fenntartható, zöld komplexumot eredményezett.

A projekt energiagazdálkodás szempontjából is a jövőt képviseli. Az épületeket geotermikus energia felhasználásával fűtik majd, korszerű hőszivattyús rendszerrel. A lakások és irodák ezáltal alacsonyabb rezsiköltséggel működnek majd, mint a mostanában átadott épületek, így a bérlők vagy tulajdonosok számára is olcsóbb, versenyképesebb alternatívát nyújtanak a többi irodával szemben.

 

Látványterv: Bayer Construct Zrt.

 

A beruházó számára a fenntarthatósági koncepciója egyik fontos szempont volt az is, hogy a területen zöld környezetet alakítsanak ki.

Ezért az egyes épületek között olyan fákkal, bokrokkal beültetett közösségi terek létesülnek, ahol a környéken lakók és az itt dolgozók is feltöltődhetnek. A gyerekek számára pedig játszótereket hoznak létre.

A nagyszabású fejlesztéshez egy átfogó vízgazdálkodási stratégia készült, amelynek környezettudatos elemei tompítják a klímaváltozás hatásait. Ilyen például, hogy az esővizet összegyűjtik és felhasználják a zöldfelületek öntözésére, törekednek a csapadékvíz helyben tartására.

 

Nagy hangsúlyt fektetnek a környezetterhelés csökkentésére

A Bayer Construct cégcsoport számára kiemelt szempont volt, hogy a kivitelezés során olyan technológiákat alkalmazzanak, amelyekkel csökkentik a környezet terhelését.

Ilyen például a területen felépített ideiglenes betonüzem, amellyel helyben készül a kivitelezéshez szükséges alapanyag. Így a környék, az úthálózat jelentős teherforgalomtól és a levegőszennyezéstől mentesül, hiszen a betont csak az építési területen belül kell szállítani.

A nagyszabású beruházásban a vállalat ezen kívül több saját technológiát is integrál. Az épületekben például olyan előregyártott betonelemeket használnak, amelyeket a biharkeresztesi Viastein Kft. előregyártó üzemében készítenek (erről korábban részletes cikkben számoltunk be). Ezáltal gyorsul a kivitelezés, a rövidebb építkezés során jelentősen csökken a munkálatokkal járó zaj és por terhelés.

 

 

A kivitelezés már elkezdődött

A nyolc ingatlanból egy lakóépületként funkcionál, a többi pedig irodaház lesz. Az R1 elnevezésű lakóépületet 2022 tavaszán kezdték el építeni. A gyorsított kivitelezésnek köszönhetően a tervek szerint 21 hónap alatt beköltözhetővé válik a 168 lakást magában foglaló ház, amelyben a -1. szinten mélygarázst alakítanak ki, a földszinten pedig étterem, valamint különböző szolgáltatások lesznek elérhetők.

Az első irodaházon 2022 nyara óta dolgoznak. Itt három szintes mélygarázs létesül, figyelembe véve a vásárlók és az irodák igényeit. A -1. szinten szupermarket kap helyet, a földszinten pedig nyitott bevásárlóutca, külön-külön megközelíthető üzletekkel. A többi szinten tágas, világos irodák várják bérlőiket.

 

A Bayer a hosszútávú gondoskodás híve

A vállalat hitvallása szerint az ügyfelek és megrendelők minőségi kiszolgálása nem ér véget az ingatlan értékesítésével, hiszen egy épület folyamatos utómenedzselést igényel. Az elkészült épületek teljeskörű ingatlanüzemeltetését majd a Bayer Mester Kft. végzi, amely folyamatos felügyeletet és karbantartást biztosít.

 

 

Fejlesztik az infrastruktúrát – járdákat, bicikliutakat kap a környék  

A nagyszabású fejlesztéssel gyakorlatilag az egész Bosnyák tér környezete megújul, több mint 11 milliárd forint ráfordítással. Az ehhez kapcsolódó infrastruktúrafejlesztés tervezésekor részletes közlekedési hatástanulmány készült. A cél, hogy a városnegyed generálta forgalom ne járjon plusz torlódással a kerületben. A vállalás keretében átalakul a Bosnyák utca, Bosnyák köz, a Rákospatak utca és nem utolsó sorban a Csömöri út teljes szélességben, új buszmegállókat építenek, valamint kerékpárutakat alakítanak ki. Mindezeken túl közműfejlesztést is végeznek, valamint több mint 700 fa ültetésével jelentősen javul a zöld területek mennyisége és minősége is.

GazdaságBudapestfenntarthatósággeotermikus energiaBayer Construct Zrt.lakóépületirodaházZugló Városnegyed