2024.03.19, Kedd
Kibővített gazdasági mentőcsomaggal segíti Székesfehérvár a bajba jutott vállalkozásokat

Kibővített gazdasági mentőcsomaggal segíti Székesfehérvár a bajba jutott vállalkozásokat

2021.02.09. 10:31

Nyilvánosságra hozta Székesfehérvár polgármestere Cser-Palkovics András azt a kibővített, részletes támogatási csomagot, mellyel a járvány miatt különösen nehéz helyzetbe került szektorokat segíti az Önkormányzat. Megjelent a vendéglátósoknak szóló Továbbfoglalkoztatást Segítő Alap részletes kiírása, illetve segítik a szállodásokat, a konditermeket, a játszóházakat és mindazokat, akik tavaly november 1-je után munkahelyeket tartottak meg vagy lettek regisztrált álláskeresők a korlátozások alá került területeken.

Hirdetés

„Ahogy ígértem, folytattuk a részletek kidolgozását, és közzé is tettük a székesfehérvári vendéglátósokat segítő részletes pályázati kiírást, illetve a számlaszámot, amelyen keresztül mindenki segítheti az általunk felvállalt közös célt. A korábban bejelentett támogatási kört bővíteni fogjuk, ennek irányairól is tájékoztatom Önöket. Fontos, hogy igazi közösségként, mindenki iránt felelősséggel építsük Székesfehérvár jövőjét!" - hangsúlyozta Cser-Palkovics András.

1. A székesfehérvári vendéglátósokat segítő, eddig meghozott intézkedések (teraszdíjak elengedése, bérleti díjak elengedése) mellett a mai nap megjelentettük a Továbbfoglalkoztatást Segítő Alap pályázati felhívását is. A pályázatokat 2021. február 22-ig lehet benyújtani. A pályázati kiírás a az Aktuális pályázatok között olvasható, és a pályázati adatlap is innen letölthető. Megőrzött munkahelyenként 50 ezer forintra lehet pályázni, vállalkozónként (pl. étterem, kávézó, cukrászda, iskolai büfé stb.) maximum 2 millió forint összegre. A részletekről telefonon a 22/537-177 és a 70/411-0594-es telefonszámon érdeklődhetnek.

2. Azok, akik 2020. november 1. és 2021. február 2. között vesztették el munkahelyüket a vendéglátásban és a szálláshely-szolgáltatóknál, a következő linken található kérelemmel nyújthatják be kérelmüket a 100.000 forint egyszeri pénzbeli támogatásra. Az erre vonatkozó kérelem ITT tölthető le.

3. Az önkormányzat külön bankszámlát nyitott a Továbbfoglalkoztatást Segítő Alap részére. Ide azoknak a támogatását várjuk, akik a szolidaritás jegyében segítséget szeretnének nyújtani a most nehéz helyzetbe került gazdasági ágazatokban dolgozó vállalkozók, munkavállalók részére. Számlaszám: 12023008-00153647-06000002.

II.

Az elmúlt napokban beérkezett jelzések, vélemények, javaslatok alapján további támogatásokról hozok döntést a következő napokban (ezen felhívások várhatóan 1-2 hét múlva jelennek majd meg):

1. A szállodákat üzemeltető vállalkozások részére pályázatot hirdet az önkormányzat, melynek keretében lehetőségük lesz a 2021. évi építményadó felének megfelelő összegre pályázni, ha vállalják, hogy ezt a megőrzött munkahelyek védelmére fordítják. Ez összességében több tízmillió forintos támogatás a helyi szállodákat üzemeltető vállalkozások részére.

2. Azok részére, akik 2020. november 1. után vesztették el a munkahelyüket és regisztrált munkanélkülivé váltak a járványhelyzet miatt jelentős korlátozások alá került területeken (rendezvényszervezés, turisztika, konditeremben dolgozó, személyi edző, idegenvezető, játszóházak, előadóművészek), azok a 3 hónap állami álláskeresési járulékon felül további 1 hónap, az álláskeresési járuléknak megfelelő összegre lesznek jogosultak a tavasz folyamán már alkalmazott önkormányzati feltételrendszernek megfelelően, amennyiben a kérelem előterjesztésekor sem folytatnak keresőtevékenységet.

3. Pályázatot hirdetünk a konditermeket működtető vállalkozások számára, amelynek keretében 50 ezer forint/álláshely támogatást biztosítunk minden megtartott munkaviszony után, vállalkozásonként maximum 1 millió forint összértékben.

4. Pályázatot hirdetünk a játszóházakat működtető vállalkozásoknak, bérleti díj hozzájárulásra, vállalkozásonként maximum 500.000 forint mértékben.

5. További segítséget szeretnénk nyújtani a Székesfehérvárhoz kötődő előadóművészek számára, dolgozunk egy nekik szóló támogatási programon is.

6. Az újraindítás támogatására a városi applikáció segítségével kedvezményes vásárlási lehetőséget biztosító városkártya-hálózatot épít a korábbi jól működő "Ősfehérvár kártya" mintájára, bátorítva a lakosságot a helyi termékek fogyasztására, a helyi szolgáltatások igénybevételére, és segítve a helyi vállalkozásokat egy közös marketingkampány indításában. A részvételre előzetesen már regisztrálni is lehet az [email protected] elérhetőségen.

Székesfehérvár polgármestere újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a mentőcsomag összege elérheti a több tízmillió forintot, a pontos adat a kérelmek beérkezése után számítható ki. Fontos megjegyezni, hogy a támogatásokat az iparűzési adóbevételnek, a legnagyobb adózóknak köszönhetően tudja finanszírozni az Önkormányzat. A gazdasági mentőcsomagnak kettős célja van: az intézkedések a vállalkozások lehető leghamarabbi újraindítását és minél több álláshely megőrzését szolgálják.

GazdaságSzékesfehérvárKoronavírus