2024.05.02, Csütörtök
Több mint 200 új parkolóhely épül a Fejér Megyei Szent György Kórház mellett
szekesfehervar.hu - Fotó: Simon Erika

Több mint 200 új parkolóhely épül a Fejér Megyei Szent György Kórház mellett

szekesfehervar.hu

2020.07.02. 09:30

A Modern Városok Program keretében kezdődött el a Szent György Kórház melletti külső parkolók építése a Seregélyesi út - Kikindai utca közötti saroktelken, ahol 156 parkolóhelyet alakítanak ki szeptember 15-i határidővel, mintegy 176 millió forintos beruházással. A következő ütemben a Hunyadi úti rendelő mögötti területen folytatódik az építkezés, így két ütemben összesen 208 új, ingyenesen használható parkolóhely létesül a kórház mellett.

Hirdetés

A Modern Városok Program keretében állami forrásból nyílik lehetőség a kórház belgyógyászati és onkológiai tevékenységéhez a megfelelő infrastruktúra biztosítására, illetve az ingyenes parkolók bővítésére.

 

 

Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője a beruházás kapcsán felidézte, hogy tíz évvel ezelőtt, amikor még a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke volt, a megyei önkormányzat volt a Szent György Kórház fenntartója és azon gondolkoztak, hogyan lehetne megoldani a kórház körüli parkolás problémáit. "Szóba került az is, hogy a szintén megyei fenntartású - ma a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz tartozó - területen bővülhetne a parkolás lehetősége, majd nem sokkal ezután az állam lett a kórház fenntartója. A parkolóbővítési tervek azonban megmaradtak és ma végre itt állhatunk úgy, hogy a kivitelezés megkezdődött és szeptemberben már használhatják a fehérváriak ezt a több mint 150 parkolót." - emelte ki Vargha Tamás, aki azt kívánta a fehérváriaknak, hogy minden, korábban megálmodott terv váljon valóra a városban.

 

 

A Kikindai utcánál már zajlik a kivitelezés, itt adtak tájékoztatást szerdán a Modern Városok Program keretében megvalósuló parkolóépítésekről, valamint a belgyógyászati és onkológiai részleget érintő fejlesztésekről.

Törő Gábor országgyűlési képviselő köszönetet mondott Székesfehérvár Önkormányzatának a megkezdett fejlesztésért, ami a Modern Városok Programban kapott helyet, hozzátéve, hogy a kórház körüli parkolóhely bővítés nemcsak a fehérváriakat, hanem az egész megyéből ide érkező betegeket is szolgálja. Kiemelte, hogy jogos igény a parkolóhelyek bővítése, hiszen évről évre jelentősen emelkedik az autók száma. 

 

 

Az új belgyógyászati tömbben kap majd helyet a pulmonológiai, az onkológiai és az infektológiai osztály is

Dr. Bucsi László, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház megbízott főigazgatója a kórház - a Modern Városok Program keretében megvalósuló - szakmai fejlesztéseiről beszélt, ami egy belgyógyászati tömb építését foglalja magába. Elmondta, hogy három emeletes épületet alakítanak ki, ami helyet ad majd a pulmonológiai, az onkológiai és az infektológiai osztályoknak is. Két épület bontására is sor kerül majd a kórház területén, az egyik helyén épül fel az új, 3 emeletes, modern, valódi XXI. századi épület ambulanciákkal és kiszolgáló helységekkel együtt. A kórház további szakmai fejlesztéseiről szólva elmondta, hogy most folyik a családbarát szülészeti részleg kialakítása, ami szeptemberre fejeződik be. Ebben az épületben kap helyet három műtővel az egynapos sebészeti ellátást szolgáló centrum is. Folyik a pszichiátria és gyermekpszichiátria épületének fejlesztése, valamint egy oktatási centrum kialakítása is. 

 

 

Nagy volumenű fejlesztések az oktatás, egészségügy, kultúra, sport és turizmus területén 

Cser-Palkovics András polgármester elsőként a Szent György Kórház dolgozóinak mondott köszönetet a veszélyhelyzetben tanúsított emberfeletti helytállásukért, kiemelve azt is, hogy a vidék legnagyobb kórháza a sürgősségi ellátás tekintetében az ország legnagyobb beteg forgalmát bonyolítja le. Hozzátette, hogy a most megvalósuló fejlesztés a kórházi dolgozók életét is könnyebbé teszi. Székesfehérvár polgármestere köszönetet mondott Magyarország Kormányának azért, hogy történelmi jelentőségű fejlesztési programot hagyott jóvá a Modern Városok Program keretében a város számára: "Székesfehérvár történelmét ismerve ilyen jellegű fejlesztési program még nem volt és általában is elmondható a magyar nagyvárosokról, hogy viszonylag rövid idő alatt ennyi területen - legyen az az oktatás, egészségügy, sport, kultúra, turizmus, vagy közlekedés - ekkora volumenű programot még nem hajtottak végre Magyarországon. Most már eljutunk a program egyes elemeinél a kivitelezéséhez is: a kórházunk fejlesztésének első részeleme kezdődött el a 156 parkolóhely kialakításával, 176 millió forintból. A beruházás teljes egészében állami forrásból valósul meg" Cser-Palkovics András polgármester hangsúlyozta azt is, hogy a területen lévő fák megmaradnak a parkolóhelyek kialakítása után is.

A Hunyadi úti rendelő mögött újabb 52 parkolóhely épül

Székesfehérvár polgármestere elmondta, hogy a kórházhoz kapcsolódó parkolóhelyek bővítése tovább folytatódik: a Kikindai úti parkolóépítés mellett már folyamatban van a következő ütem is az Erzsébet és a Bem utca végénél, a felbontott iparvágány helyén. Új út épül a Bem József utcától a Hunyadi utcáig, amely mellett párhuzamos felállású parkolósávokat alakítanak ki, összesen 52 helyet biztosítva. Mindkét helyszínen az Önkormányzat lesz majd a parkolók üzemeltetője, melyek megépítésével 208 férőhellyel bővül a Kórház környezetében kialakított ingyenes parkolók száma. 

A környező utcákban élők is örülnek a beruházásnak

A most elindult beruházásért a polgármester köszönetet mondott a Szent György Kórház és a Polgármesteri Hivatal szakembereinek is, akik a nem könnyű előkészítő munkát elvégezték, valamint szólt arról is, hogy a kivitelező székesfehérvári Útéppark Kft. korrekt áron végzi el a munkát, szeptemberi 15-i határidővel.

A parkolóbővítésnek a környező utcákban élők is nagyon örülnek. dr. Dienesné Fluck Györgyi, a terület önkormányzati képviselője megerősítette: a lakóknak sok kellemetlenséget okoztak az ingatlanjuk előtt – gyakran szabálytalanul – megálló gépkocsik, ezért is örülnek a beruházásnak.

Galéria

GazdaságFejér megyeSzent György Kórház parkolóberuházásModern Városok Program