2024.04.24, Szerda
Ismét Székesfehérváron gyűltek össze Közép-Európa méhészei
szekesfehervar.hu - Fotó: Simon Erika

Ismét Székesfehérváron gyűltek össze Közép-Európa méhészei

szekesfehervar.hu

2020.03.01. 21:00

Harminckettedik alkalommal rendezték meg a nemzetközi méhészkiállítást és vásárt Székesfehérváron. Idén is több mint száz kiállító vett részt a rangos találkozón. A szakmai rendezvény kiváló lehetőség volt a termelőknek, hogy megosszák egymással tapasztalataikat, és választ kapjanak az ágazat legfontosabb kérdéseire.

Hirdetés

A méhészet jelentősége kiemelkedő a mezőgazdaságon belül - mondta Varga Imre István a NAK fejér megyei elnöke. Fontos része a táplálkozásnak, hiszen a mézből előállított élelmiszerek segítenek az egészség megőrzésében. Továbbá a beporzáson keresztül a gyümölcstermesztés eredményességére is hatással van. Mindezek mellett a méhészet több környezetvédelmi cél eléréséhez, így a biológiai sokféleség megőrzéséhez és közvetetten a klímaváltozás elleni küzdelemhez is hozzájárul.

 

 

Székesfehérvár képviseletében, Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselő hangsúlyozta, a város büszke arra, hogy otthont adhat Közép-Európa legnagyobb méhész találkozójának.

Magyarországon óriási mennyiségű mézet termelünk, az EU piacain megjelenő méz 10%-át országunk adja és itt a legmagasabb az egy négyzetkilométerre eső méhcsaládok száma is. Probléma viszont a magyar méhészek számára, hogy a magyarok kevés mézet esznek, és tevékenységük jövedelmezősége nem megfelelő. 

 

 

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke az elmúlt években a kínai mézhamisítás és a stagnáló mézfogyasztás miatt leszálló ágba került méhésztársadalom nevében úgy fogalmazott, bizakodó, mert úrrá lettek a nehézségeken, és hisz abban, hogy az Európa élvonalába tartozó magyar méz ismét elnyeri a vásárlók bizalmát.

 

 

Nagy Gyula, a méhésztalálkozó szervezője húsz éven keresztül volt a Méhészek Fejér Megyei Egyesületének az elnöke, a legutóbbi tisztújító közgyűlésen pedig Kiss Norbertet választották meg új elnöknek. A fejlődés zálogának a minőség megőrzése mellett a kormány és a szaktárca segítségét tartja.

GazdaságSzékesfehérvárFejér megyeméhésztalálkozó