2020.07.07, Kedd

Hirdetés

Átadták a Katolikus Karitász székesfehérvári logisztikai központját
MTI Fotó: Vasvári Tamás - Útjára indul az első adománycsomag a Katolikus Karitász új logisztikai központjában Székesfehérváron 2020. március 11-én. A létesítmény az Efop pályázata keretében bruttó 236 millió forintból épült meg.

Átadták a Katolikus Karitász székesfehérvári logisztikai központját

MTI

2020.03.11. 14:54

Átadták szerdán a Katolikus Karitász székesfehérvári logisztikai központját, amely az Emberi erőforrás fejlesztési operatív program (Efop) pályázata keretében valósult meg.

Hirdetés

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kiemelte: ha a karitatív szervezeteknek nincsenek jó minőségű intézményeik, akkor nehezebb karitatív munkát végezni, éppen ezért a kilenc legnagyobb szervezet 4,5 milliárdból újított fel, illetve épített új létesítményeket.

Hozzátette, az elmúlt években tucatnyi hasonló raktár épült az országban, s reményei szerint a következő uniós ciklusban ötmilliárd forint lesz ilyen célokra.

Spányi Antal megyés püspök, a szervezet elnöke hangsúlyozta: az 1991-ben újraszervezett Katolikus Karitász "oda viszi a segítséget, ahol baj van". Ehhez a munkához azonban megfelelő háttér is kell, ezért vált szükségessé a bruttó 236 millió forintból megépült logisztikai központ létrehozása, amely segíti a hátrányos helyzetűek körülményeinek javítását, a segélyek célba juttatását.

Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy a Katolikus Karitász 650 millió forintot nyert el az Efopban, ebből új logisztikai központ épült a székesfehérvárin kívül a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolcán, felújítottak és új funkciót adtak egy épületnek Pécsett, valamint szociális célú eszközöket, gépjárműveket szereztek be.

Az államtitkár szerint ezzel jelentősen javult a karitász hatékonysága, gyorsabb, precízebb lehet az ellátás főként a Közép- és Dél-Dunántúlon, valamint Észak-Magyarországon.

 

MTI Fotó: Vasvári Tamás

 

Fülöp Attila, az Emmi szociális ügyekért felelős államtitkára rámutatott arra, hogy a szervezet és a kormányzat között évek óta stabil és jó a kapcsolat, ezért a beruházás mellett az éves működést is segítik, idén 132 millió forinttal.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester kiemelte, hogy a fejlesztés az értékválasztás melletti egyértelmű kiállást mutatja. Szerinte az, hogy a karitász bázisa egy ipari parkon belül, jól működő, magyar tulajdonú kis- és középvállalkozások csarnokai között épült fel, egyfajta szimbólumként fogható fel, azt jelzi: a gazdaság és a civil szektor jól működhet egy helyen, és egymást segíthetik.

Forgács József szakmai vezető részletesen bemutatta a bruttó 650 millió forint összköltségű beruházást. Pécsen egy több mint kétszáz éves barokk épületet újítottak fel, ott nettó 19,9 millió forintból krízisközpontot alakítanak ki, amit ebben a hónapban át is adnak. Felsőzsolcán egy méretében a fehérvárival megegyező logisztikai csarnok épült nettó 193 millió forintból, több mint ezer négyzetméter alapterületen, ahol raktár, irodák és önkéntesek részére oktatási terem is létesült.

A székesfehérvári csarnok 11 hónap alatt készült el, több mint ezer négyzetméter alapterületű. Ez 240 raklapnyi szállítmány befogadására alkalmas, így 300-500 tonna élelmiszert vagy építőanyagot is el lehet helyezni benne.

A projekt keretében informatikai és irodai eszközöket, raktározást segítő állványrendszereket, targoncákat, gyógypedagógiai fejlesztőeszközöket is beszereztek, és vásároltak két adományszállító járművet.

GazdaságKatolikus KaritászSzékesfehérvárFejér megyelogisztikai központ