2024.03.29, Péntek
Egyre magasabb a méhpusztulás aránya Fejér megyében
pixabay - illusztráció

Egyre magasabb a méhpusztulás aránya Fejér megyében

MTI

2018.07.13. 17:31

Több mint 300 méhészet jelzett méhpusztulást az elmúlt hetekben, a magyar méhészek mintegy 10-20 százalékát érinti a probléma, az okok azonban egyelőre ismeretlenek - mondta az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke az M1 aktuális csatornán pénteken.

Hirdetés

Bross Péter szerint a méhpusztulás összefügg a napraforgó-termesztéssel: ahol nem termesztenek napraforgót, illetve az nem mézel jól, azokban a megyékben nincs problémája a méhészeknek, például a Dunántúli megyékben, Győr, Sopron, Vas, Zala vagy Nógrád megyében. Ezzel szemben Jász-Nagykun, Békés, Fejér megyében gondot jelent - tette hozzá.

Az elnök megmagyarázhatatlannak nevezte a jelenséget, azt mondta, nem klasszikus tünetegyüttest mutat a méhelhullás, a kaptár néptelenedés. A tömeges méhpusztulás miatt az Agrárminisztérium vizsgálatot rendelt el.

Kitért arra is, hogy a méhpusztulás jelentős hatással van a méztermelésre, valamint a jövő évi akáctermésre is, ezért a következő két és fél hónapban a méhészek feladata a méhcsaládok regenerálása.

GazdaságFejér megyeméhekméz méhpusztulásOMMEnapraforgó