2024.02.28, Szerda

Dunaújvárost is érinti a Dunán úszó egymilliárdos fejlesztés

mti

2017.03.27. 10:20

Vízfelületen úszó vasbeton-szerkezetekből álló rendszer fejlesztésén és kialakításán dolgozik az Amitis Mérnöki Kft., a Ferrobeton Zrt. és az FM Projekt Kft. konzorciuma. A vízből nyert telekre könnyűszerkezetes építmény húzható fel. A több mint 1,5 milliárd forintos projekthez 906 milliós támogatást nyertek.

Hirdetés

A tájékoztatás szerint a folyami vizeken használható - moduláris jellegű - úszó, de a vízfenéken rögzített vasbeton-szerkezetek teherbírása nagy és rajtuk környezetbarát technológiákat lehet alkalmazni.

A projekt egyik legfontosabb eleme a megelőző kutatás, amely többek között az úszóművek vízépítési és hajózási sajátosságaival összefüggő új tudásanyag megszerzésére irányul. A gyártáshoz szükséges infrastruktúra Dunaújvárosban épül ki, a Duna-parti gyártási helyszínről viszont Magyarország bármely Duna menti pontjára lehetséges az úszómű elemeinek vízi úton történő szállítása, emellett Dunaújvárosban a fejlesztés megvalósításához szükséges szakképzett munkaerő is rendelkezésre áll - olvasható a közleményben.

A konzorcium vezetője az Amitis Mérnöki Kft., magasépítési és környezetvédelmi feladatok ellátásában tapasztalt mérnöki vállalkozás. A konzorcium tagjai a Ferrobeton Zrt. előre gyártott betonelemeket gyártó cég, több mint 10 éves betongyártási tapasztalattal, valamint az FM Projekt Kft., elsősorban magasépítési, tervezői és mérnök szakértői feladatok ellátásával foglalkozó, számos ingatlan és infrastruktúra-fejlesztési projektben szerepet vállaló vállalkozás.

A mintegy 1,574 milliárd forint összköltségű projekthez a konzorcium a Széchenyi 2020 pályázati rendszer Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében 906,60 millió forint támogatást nyert. A fejlesztés az Európai Unió és a magyar állam támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával jön létre, a projekt várhatóan 2018. október 31-én zárul.

GazdaságDunaújvárosfejlesztésGINOPinnovációúszó vasbeton-szerkezet