2024.05.26, Vasárnap

Nádaratás a Velencei-tavon

szekesfehervar.hu

2017.01.30. 13:53

A húsz centimétert is meghaladta a jég vastagsága a Velencei-tavon, ezáltal ideális felületet adva a nádvágóknak. A nádat már több éve, nem tudták rendesen aratni, ami vízminőségi szempontból is fontos, hiszen rengeteg szerves anyag kerül ki így a Velencei-tóból.

A Velencei-tavon a jég vastagsága a húsz centimétert is meghaladta és ideális felületet ad a nádvágóknak. A nádat már több éve, nem tudták rendesen aratni, ami vízminőségi szempontból is fontos, hiszen rengeteg szerves anyag kerül ki így a Velencei-tóból.

Több szempontból is fontos levágni a nádat a tavon: vízminőségi és haszonnádvágást is végeznek. Az előbbi azért fontos, mert a tóba jutott nitrogén és foszfor évközben beépül a növény szárába és nem kerül ismételten a vízbe, rontva a nyári melegben annak minőségét. A haszonnádvágásból pedig nádszövet, nádpalló és tetőfedésre alkalmas kíváló termékek készülnek.

Akkor lesz igazán jó minősége a nádnak, ha egy éves. Nem rossz az idei nád sem viszont a mostani vágás után ha jövőre is hasonlóan befagy a tó, akkor lesz igazán kiváló minőségi alapanyag a nád termékekhez.

Szombaton a Horgászegyesületek Velence-tavi és Dunamenti Szövetségével közösen nádarató nyílt napot tartottak a Szúnyog-szigeten, ahol Pamminger Ede a Királyi Város ízmestere főzött a csontig hatoló hidegben.

A Velencei-tavi nádból Pákozdon is készítenek késztermékeket osztályozás után, többek között különböző fajta nádszövetet, nádpallókat.

Gazdaságvelencei tótéljégnádaratásvízminőség

Ajánljuk még