2024.02.29, Csütörtök

Csaknem 5 milliárdos beruházás az Alcoa-nál

MTI

2016.09.21. 13:14

Polírozó gyártósor átadásával ünnepelte magyarországi gyáralapításának 20 éves évfordulóját az Alcoa székesfehérvári üzeme.

Hirdetés

A 4,9 milliárd forint értékű beruházás keretében két új gyártósort állítanak fel Székesfehérváron, amelyek segítségével jobban kielégíthetik az acélkerekekhez képest erősebb, könnyebb és kevesebb karbantartást igénylő keréktermékek iránti növekvő európai kereslet.

 

 

Tóth Csaba, az Alcoa keréktermék üzletágának magyarországi gyárigazgatója elmondta: a most átadott beruházással, a legmodernebb csúcstechnológiát képviselő polírozó berendezéssel magasabb minőségű termékeket tudnak előállítani Székesfehérváron. Az Alcoa által szabadalmaztatott LvL ONE és Dura-Bright EVO keréktermékek gyárthatók rajta. A másik gyártósor, amelyet 2017 elején állítanak üzembe, a keréktermékek gyártási kapacitását növelő megmunkáló sor lesz.

- Az elmúlt tíz évben az Alcoa 70 millió dollárt fektetett be a magyarországi gyáregységbe és az európai tevékenységbe, ez a jövőben is folytatódni fog - mondta Tim Myers, az Alcoa szállítmányok és építőipari megoldások divíziójának elnöke. 

Azt is hozzátette, hogy a két évtizedes székesfehérvári innováció, gyártás és a városvezetéssel kialakított szoros partnerség után büszkék lehetnek rá, hogy az itt készülő Alcoa keréktermékek ma Európa minden útján és autópályáján megtalálhatóak.

 

 

Az átadó ünnepségen részt vett Colleen Bell budapesti amerikai nagykövet, Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes és Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András is.

Szabó László beszédében kiemelte, hogy az Amerikai Egyesült Államok a legnagyobb Európán kívüli beruházó Magyarországon, a Magyarországon működő 1600 amerikai vállalat - köztük az Alcoa alumíniumipari konszern - több mint százezer embernek ad munkát együttesen.

Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete arról szólt, hogy az Alcoa a társadalmi felelősségvállalásban is komoly szerepet játszik. Eddig közel 9,5 millió dollárt fektettek be közösségi kezdeményezésekbe, a társadalmi és a környezeti fenntarthatóság javításába - mondta a nagykövet.

 Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere felidézte, hogy az Alcoa a város nehéz időszakában érkezett Székesfehérvárra és ha van sikeres, példaértékű privatizáció Magyarországon, akkor az Alcoa - Köfém együttműködés ilyennek értékelhető.

 

 

Az Alcoa Inc. amerikai alumíniumipari konszern a világ 30 országában több mint 57 ezer embert foglalkoztat. Magyarországon jelenleg öt termelő üzletáguk működik: öntöde/hengermű, keréktermékgyártó, turbinalapát megmunkáló, repülőgépkötőelem-gyártó, illetve acélból kovácsolt terméket gyártó. Emellett a cég globális adminisztratív szolgáltató központja is itt működik. Székesfehérváron a keréktermék európai központja tevékenykedik, itt közel 2200-an dolgoznak. 
    

A legutóbbi Top 100+200 Fejér megye gazdasági értéktára című kiadvány szerint a székesfehérvári Alcoa-Köfém Székesfehérvár Könnyűfémmű Kft. 185 milliárd 69 millió forintos nettó árbevételt ért el 2014-ben. Az Alcoa Magyarország az előállított termékek 97,5 százalékát külföldön értékesíti.

 

 

 

 

 

 

GazdaságSzékesfehérváralcoa