2024.03.29, Péntek

Látogatóközpont és megújuló park is lesz az agrárszupercentrum mellett

mta.hu

2016.07.19. 12:30

Mezőgazdasági kutatásokról közérthetően - ezt kínálja a Martonvásáron épülő látogatóközpont.

Hirdetés

Az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjában, Martonvásáron épül meg az akadémia új Agrár-Innovációs Centruma, amely 21. századi kutatási feltételeket teremt. Mellette épül meg a látogatóközpont, melynek megvalósításáról július 14-én írtak alá háromoldalú megállapodást az MTA, az akadémiai kutatóközpont és a város vezetői.

 

Az összesen 9,8 milliárd forintos beruházás révén – melyhez a kormány 7,8 milliárd forinttal járul hozzá – egy telephelyre kerülhetnek az MTA agrárkutató intézetei, és a magyar mezőgazdaság igen fontos erőforrása jön létre, ahol többek között a klímaváltozás miatt szükségessé vált kutatásokat végeznek majd.

Lovász László, az MTA elnöke​

– A társadalmi, gazdasági, környezeti változások arra ösztönzik a tudomány művelőit, hogy minél pontosabb válaszokat adjanak az emberiség számára nehézséget jelentő problémákra. Ilyen például a globális felmelegedés, a szárazság, illetve a megváltozott körülmények között még hatékonyabb eljárásokra kényszerülő élelmiszer-termelés. E kihívásokkal Magyarországnak is szembe kell néznie – mondta a martonvásári Agrártudományi Kutatóközpontban tartott sajtótájékoztatón Lovász László, az MTA elnöke.

– A tudomány akkor képes feladatát elvégezni, ha olyan agrártudományi kutatóközpont jön létre, amely tudásánál, felszereltségénél és kapacitásánál fogva alkalmas arra, hogy a mezőgazdasági kutatások élére álljon – tette hozzá.

A központban egyebek mellett a klímaváltozás miatt szükségessé vált kutatásokat végeznek, így például az időjárás változásainak ellenállóbb vagy az extrém körülményekhez jobban alkalmazkodó növényeket nemesítenek, valamint a klímaváltozás nyomán Magyarországon újonnan megjelent kórokozófajokat is vizsgálnak majd. 

A fejlesztés részét képezi:

  • egy mezőgazdasági ipari park,
  • egy 3 milliárd forintos infrastruktúra-megújítás, ami lehetővé teszi a növények alkalmazkodóképességének tanulmányozását egészen a sejt- és molekuláris szintekig,
  • egy látogatóközpont,
  • a Brunszvik-kert felújítása.

 

A tervek szerint 2018 márciusára 800 millió forintos beruházással megvalósuló, interaktív kiállítást is magában foglaló látogatóközpont az agrártudományi kutatásokat mutatja majd be közérthetően minden korosztály számára, amelyen az érdeklődők megismerhetik a tudományos vizsgálatok módszereit és legújabb eredményeit.

 

Szabó Tibor polgármester megtisztelőnek nevezte, hogy egy ilyen komplex fejlesztés Martonvásáron valósulhat meg. Egyúttal köszönetét fejezte ki Balázs Ervinnek, valamint az akadémiai kutatóközpont és a város együttműködését lokálpatriótaként is segítő Barnabás Beátának, az MTA főtitkárhelyettesének.

 

GazdaságmartonvásármezőgazdaságMTAagrár-innováció