2024.07.18, Csütörtök

Dunaújváros díjat kapott a fogyatékos emberek segítése miatt

2016.04.11. 14:07

A Parlamentben adta át Kövér László a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT) által alapított „Befogadó magyar település” díjakat április 8-án, pénteken. Dunaújváros, mint az esélyegyenlőséget kiemelten kezelő város is a díjazottak között van.

- Miközben a külföldi migránsok befogadásáról vitázunk, sok teendőnk van még magyar polgártársaink befogadása és elfogadása kapcsán, a magyar társadalomban meg kellene tanulnunk jobban elfogadni egymás fizikai, szellemi vagy éppen politikai különbözőségeit - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke pénteken, a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT) által alapított Befogadó magyar település díjak átadásán a Parlamentben.

A házelnök úgy fogalmazott: örömére szolgál, hogy azokat köszöntheti, akiknek nem politikai, hanem szívügyük az, hogy embertársaik befogadásának nemes ügyét önzetlenül és a leggyakorlatiasabb módon szolgálják Magyarországon.
Hozzátette: egy közösség ugyanis maga sem lehet egészséges, ha nem tudja befogadni, elfogadni és segíteni az egészségügyi fogyatékossággal küzdő tagjait - hangsúlyozta Kövér László, aki szerint erősebbé válik az a közösség, amelynek tagjai - fogyatékosok és nem fogyatékosok - valóban odafigyelnek egymásra.


Kiemelte: a magyar államnak pénzügyi erejéhez és eszközrendszeréhez mérten kötelessége segíteni a társadalmi szolidaritás erősítését, ám az erre a célra fordítható erőforrások szűkösségétől vagy bőségétől függetlenül az önzetlen emberi segítő szándék nem pótolható.
Ha a társadalmi közömbösség eluralkodik rajtunk, akkor bármilyen állami erőforrás terméketlennek bizonyulhat, ha viszont él a segítő emberi szándék, akkor a gyakran szűkös erőforrások is rendkívül hasznosnak tudnak bizonyulni - tette hozzá.


A házelnök arra bíztatta Magyarország összes önkormányzatát, kormánypártiakat és ellenzékieket egyaránt, hogy kövessék a jó példát és lehetőségeikhez képest törekedjenek élhetőbb környezetet teremteni fogyatékos embertársaik részére.


Földesi Erzsébet, a FESZT elnöke elmondta: a díjat az 50 ezer lakos feletti kategóriában három budapesti kerület: a VIII., a XIII. és a XV. kerület nyerte el, az 50 ezer lakos alatti kategóriában pedig Mórahalom, Dunaújváros és Vác.

A 2011-ben alapított, kétévente átadott elismeréssel azokat a településeket díjazzák, amelyek várospolitikájukban kiemelten kezelik az esélyegyenlőséget és szoros együttműködést alakítottak ki a fogyatékos emberek helyi szervezeteivel.


Az eseményen Ságiné Schilling Judit, a Dunaújvárosi önkormányzat esélyegyenlőségi referense beszámolt azokról az intézkedésekről, fejlesztésekről, akadálymentesítésekről, amelyekkel segítették, könnyebbé tették az ott élő fogyatékos emberek életét.

mti

Galéria

Helyi hírekkövér lászlófogyatékosbefogadó település díjFESZT