2024.04.28, Vasárnap
Új helyszínekkel bővült a veszprémi várnegyed megújítását bemutató kiállítás
Fotó: Vasvári Tamás/MTI

Új helyszínekkel bővült a veszprémi várnegyed megújítását bemutató kiállítás

magyarepitok.hu; MTI

2023.09.30. 08:30

Már hét helyszínen várja az érdeklődőket a Work in Progress, a veszprémi vár felújítás közbeni, átmeneti állapotát bemutató tárlat.

Hirdetés

Május óta látogathatók a megújuló veszprémi várnegyed munkálataiba bepillantást nyújtó tárlat egyes helyszínei. A Work in Progress (WIP -folyamatban lévő munka) 2023 kiállítássorozat a várnyitás óta folyamatosan új épületekkel bővült, így most még teljesebb körben fogadja a látogatókat. Az érdeklődők interaktív kiállítás és vezetett túrák keretében betekinthetnek a rekonstrukciós és műemlékvédelmi munkákba, valamint a várnegyed korábban elzárt kertjeit is megcsodálhatják.

A várnegyedben már hét helyszín látogatható: a majdan a főegyházmegyei gyűjtemény új otthonaként szolgáló Körmendy-ház, a Gizella-kápolna, a Szent György-kápolna, az Érseki palota, a Szent István-templom, a Szent Imre-templom és a Biró-Giczey-ház.

 

Fotó: Vasvári Tamás/MTI

 

Smohay András, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója a kiállítás szakmai napján elmondta: a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény szakemberei a WIP-pel egy új műfajt teremtettek. A magyar kultúrát és történelmet tisztelő és szerető szakemberek a várhegyen a "hazai kereteket szétfeszítő, európai szintű produkciót hoztak létre", amely méltó az Európa Kulturális Fővárosa címhez.

 

Félidőnél tart a beruházás

Udvardy György veszprémi érsek arról beszélt, hogy a várhegy 18 épületén, több mint két éve megkezdett munkálatokkal jelenleg a felénél járnak. A beruházás érdekességeit a Veszprémi várnegyed megújulása facebook-oldalon lehet nyomon követni.

A Biró-Giczey Házról például, melynek megújítását a SWIETELSKY Magyarország Kft. a Fejér-B.Á.L. Zrt. konzorciuma végzi, azt írják: sokan madaras háznak nevezték régen, mivel barokk termeiben sok-sok madár látható. Hivatalos nevét építtetőiről, Padányi Biró Márton püspökről és Giczey István kanonokról kapta. Az épület egyik különlegessége a zöld madaras szoba.

 

Fotó: facebook.com/aveszpremivarnegyedmegujulasa

 

A 18 épület közül az említett konzorciumhoz tartozik a Szent István ferences templom és rendház, valamint a Tejfalusy-ház rekonstrukciója is.

AktuálisFejér-B.Á.L. Zrt.VeszprémműemlékfelújításSwietelsky Magyarország Kft.veszprémi várnegyed