2024.04.20, Szombat
Székesfehérváron is nyit regionális irodát az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala
Illusztráció/pexels.com

Székesfehérváron is nyit regionális irodát az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

MTI

2022.01.31. 14:31

Ezen kívül még öt vidéki városban lesz lehetőség ombudsmani eljárás kezdeményezésére a jövőben.

Hirdetés

Hat helyszínen nyit regionális irodát az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, így már vidéken is személyesen kezdeményezhető az ombudsman eljárása.

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa Szegeden, a dél-alföldi területi iroda megnyitóján azt mondta, az ombudsmani hivatal működése során korábban soha nem volt lehetőség arra, hogy a vidéken élők a lakóhelyükön vagy annak közvetlen közelében kezdeményezhessenek eljárást.

Február 1-jétől Szegeden, Debrecenben és Győrben működik a hivatalnak területi irodája, és még ebben a negyedévben további három nagyvárosban - Székesfehérváron, Miskolcon és Pécsen - nyílik ilyen egység - tudatta Kozma Ákos.

Az ombudsman kifejtette, hivatalba lépése óta azon dolgozik, hogy tevékenységével minél közelebb kerüljön az állampolgárokhoz. Azt mondta, a járvány kezdete óta is arra törekszik, hogy személyesen lehessen ott a legtöbb helyszínen, immár több száz magyarországi intézménybe, a többi között gyermekvédelmi és büntetés-végrehajtási intézetekbe látogatott el.

A hivatalhoz évente mintegy nyolcezer beadvány érkezik, a rendészeti panaszoktól kezdve általános ombudsmani ügyekig. Tavaly év elejétől pedig a hivatal diszkriminációs ügyekben hatóságként is eljár - közölte Kozma Ákos. A területi irodákban az állampolgárok eljárást kezdeményezhetnek, emellett az általános ombudsmani ügyekben segítséget, információt kaphatnak - mondta az alapvető jogok biztosa.

 

AktuálisSzékesfehérvárAlapvető Jogok Biztosának Hivatala