2024.03.19, Kedd
Fontos tudnivalók a forgalmi engedélyek érvényességének meghosszabbításáról
Fejér Megyei Kormányhivatal - Facebook

Fontos tudnivalók a forgalmi engedélyek érvényességének meghosszabbításáról

Miniszterelnökség, ZMKH

2020.07.09. 14:39

A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény alapján a 2020. március 11. és 2020. július 3. közt lejáró, a magyar forgalmi engedélyekbe bejegyzett műszaki érvényességi idők – függetlenül attól, hogy a kérdéses jármű magánszemély, vállalkozás, vagy esetleg költségvetési szerv üzemeltetésében van – 2020. december 15-ig automatikusan meghosszabbodnak.

Hirdetés

A 2020. július 4-től lejáró műszaki vizsgákat a hagyományos rendben, tényleges időszakos műszaki vizsgálattal szükséges meghosszabbíttatni. Tehát amelyik jármű forgalmi engedélye e napon, vagy e napot követően járt le, arra ez a kedvezmény nem vonatkozik.

Az előírás meghatároz még további két nagyon fontos feltételt is:

  • A türelmi idő alatt lejáró okmányokat nem lehet automatikusan pótolni. Így például ha a lejárt műszakis autónak elveszik a forgalmi engedélye, vagy megváltozik a tulajdonosa, üzemeltetője, az új okmány kiállításához elengedhetetlen lesz az érvényes műszaki vizsga.
  • A jogszabályilag meghosszabbított érvényességi időt nem lehet bevezetni sem a hatósági nyilvántartásokba, sem az okmányokba. Ebből, illetve az előírás hazai joghatósági jellegéből is adódik, hogy az ilyen járművekkel nem szabad külföldön közlekedni.

Fontos tudni, hogy a felmentés csak az okmányban szereplő érvényességi időre vonatkozik, az érvényes jogszabályok szerint továbbra is csak olyan járművel szabad a közúti közlekedésben részt venni, amelynek műszaki-, biztonsági- és környezetvédelmi jellemzői megfelelnek az előírásoknak.

Felhívjuk továbbá a figyelmet arra a körülményre, hogy a türelmi idő az év utolsó szakaszában jár le, amikor a vizsgálóállomások az ünnepi időszakhoz kapcsolódóan már nem feltétlenül működnek teljes kapacitással, vagy éppen zárva tartanak. Ezért azt javasoljuk az érintett gépkocsi tulajdonosoknak, hogy az esedékes műszaki vizsgáztatást ne közvetlenül a határidő lejárta előtt, hanem a rendelkezésre álló türelmi idő alatt korábban végeztessék el.

Aktuálisforgalmi engedélyérvényességi időműszaki vizsga