2024.03.29, Péntek
Nézze meg milyen csodálatosan zöld az Országzászló tér
szekesfehervar.hu - Bácskai Gergely

Nézze meg milyen csodálatosan zöld az Országzászló tér

szekesfehervar.hu

2020.05.17. 22:00

Gyönyörű szépen kizöldült a két éve teljesen felújított Országzászló tér és csodálatosan bontja leveleit a tér megmentett nagy platánja is. A teret a KörTeKert Tájépítész- és Kertépítész Stúdió és a SZEM-Invest Kft. álmondta újra úgy, hogy a megújult Fő utcához kapcsolódva, szerves, kedvelt közösségi tere legyen Fehérvárnak és méltó környezete legyen a Virágórának, illetve a tér közepén épült Országzászló emlékműnek.

Hirdetés

A téren - ahogy a képeken is látható - megnövekedett a növényállomány, a gránitburkolat egységes a Fő utca burkolatával és a környék biológiai aktivitása jelentősen javult a zöld szigeteknek köszönhetően.

 

szekesfehervar.hu - Bácskai Gergely

 

A mai Országzászló tér kialakítása pedig 1934-ben kezdődött, tér kialakításának rendezési tervét akkor Schmidl Ferenc építész készítette. Az országzászló talapzatának feliratait 1946. március 8-án távolították el, melynek helyére 1949-ben Bory Jenő készített egy Ságvári Endre domborművet, alumíniumból. A teret akkor Ságvári Endréről nevezték el, ami az emlékmű eltávolítása után a Gagarin tér nevet kapta. A talapzat és a dombormű ezt követően 1961. április 21-én a Halesz parkba került, mely akkor a Ságvári Endre park nevet viselte. Hosszú hónapok előkészítő munkája után 2018-ban fejeződött be az Országzászló tér felújítása.

AktuálisSzékesfehérvárFejér megyeOrszágzászló térzöld sziget