2024.03.29, Péntek
Elektronikus ügyintézést támogató segédletet állított össze a Fejér Megyei Kormányhivatal
pixabay - illusztráció

Elektronikus ügyintézést támogató segédletet állított össze a Fejér Megyei Kormányhivatal

Fejér Megyei Kormányhivatal

2020.04.22. 15:39

A szükséges hatósági bizonyítványokat a koronavírus megfékezése miatt is érdemes digitálisan igényelni

Hirdetés

A Fejér Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályához a leggyakrabban továbbra is a Babaváró támogatással és a Családok Otthonteremtési Kedvezményeinek igénylésével kapcsolatban fordulnak az ügyfelek. E két ügytípus intézéséhez a hatósági bizonyítványt – a koronavírus-járvány miatt is – érdemes elektronikusan igényelni. A Főosztály célja, hogy könnyebb és gyorsabb legyen az ügyintézés, ezért gyakorlati segédletet állított össze – hangsúlyozta dr. Csiák Henriett főosztályvezető.


Hogyan is történik az ügyintézés az ügyfélkapun?

 

A Magyar Nemzeti Bank kiadott körlevélben rendelkezik arról, hogy a bankok ügyintézéseik során elfogadják az elektronikusan kiállított hiteles hatósági bizonyítványokat. Az MNB követendő gyakorlatnak tartja továbbá, ha – az ügyintézés egyszerűsítése és a dokumentumok hitelességével kapcsolatban felmerülő aggályok elkerülése érdekében – a hitelintézet olyan online felületet alakít ki, amelyen az ügyfél feltöltheti az igényléshez szükséges, a hatóságok által elektronikus hitelesítéssel kiadott dokumentumokat, így a hatósági bizonyítványt is.

 

Ügyfélkapu regisztrációval[1] rendelkező ügyfelek a Babaváró támogatás és Családok Otthonteremtési Kedvezményeinek igényléséhez szükséges biztosítási jogviszonyt igazoló hatósági bizonyítványt online, a magyarorszag.hu, illetve közvetlenül az epapir.gov.hu[2] oldalon is igényelhetik az alábbi módon:

Hatósági bizonyítványok kiállításához szükséges igénylőlapok az alábbi linkeken elérhetőek:

A http://magyarorszag.hu felületen TOVÁBB AZ OLDALRA kattintva jut el a kezdőlapra. Itt a felület jobb oldalán található az EPAPIR szolgáltatás, amelyre rákattintva elektronikusan intézheti ügyeit. Az ÜGYINTÉZÉS INDÍTÁSA gombra kattintással átirányításra kerül az epapir.gov.hu oldalra, ahol a BEJELENTKEZÉS gombra kattintva, majd az ügyfélkapus felhasználó nevének és jelszavának megadásával ÚJ LEVÉL ÍRÁSA elnevezésű űrlap jelenik meg. Töltse ki az űrlapot (a *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező).

Az űrlapon a következő mezők legördülő listájából válassza ki az alábbiakat:

Témacsoport: Kormányhivatali ügyek
 

 

[1]A személyes ügyfélkapus azonosító létrehozása egy regisztrációs eljárás, amelyet az ügyfél kezdeményezhet személyesen bármelyik regisztrációs szervnél (okmányirodában, kormányablakban, a NAV központi ügyfélszolgálatain, külképviseleteken) vagy elektronikusan, 2016. január 1-jét követően kiállított érvényes személyazonosító igazolvány birtokában az ugyfelkapu.gov.hu/regisztracio/regEszemelyi felületen.

[1] Az http://epapir.gov.hu oldalon közvetlenül az ügyfélkapus bejelentkezését követően az ÚJ LEVÉL ÍRÁSA űrlaphoz jut el.

Ügytípus: Egészségbiztosítási pénztári feladatok

Ügytípus azonosító: 326

Címzett: A lakóhely szerint illetékes Kormányhivatal

 

Ezt követően töltse ki az alábbi mezőket:

Hivatkozási szám: Itt hivatkozhat esetleges előzményekre. A mezőt nem kötelező kitölteni

Levél tárgya: „Hatósági bizonyítvány” – Adjon meg egy rövid címet, ami utal az ügyre

Levél szövege: Itt szövegesen kifejtheti, hogy melyik Hatósági Bizonyítványra van szüksége, rendelkezhet pl. postázási címről, ha azt más címre kéri, mint az állandó lakhelye, illetve megadhatja telefonos elérhetőségét.

A Levél szöveges kitöltését követően kattintson a TOVÁBB A CSATOLMÁNYOKHOZ gombra. A Csatolmány elnevezésű oldalon töltheti fel a korábban kitöltött és aláírásával hitelesített beszkennelt vagy lefotózott igénylőlapot.

A MENTÉS PISZKOZATKÉNT gombbal levelét bármikor elmentheti. Munkáját később a Mentett piszkozatok menüből folytathatja.

Ezt követően a TOVÁBB A VÉGLEGESÍTÉSHEZ gombra, majd a KÜLDÉS gombra való kattintással a felugró Megerősítés ablakban ismételten a KÜLDÉS gombbal juttathatja el kérelmét Hatóságunkhoz. A kérelem elküldése után visszaigazolást kap a felületen, illetve egyúttal a központi rendszer e-mailben értesítést küld a Tárhelyére érkezett Nyugtáról.

Dr. Csiák Henriett, a Fejér Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályának főosztályvezetője elmondta azt is: az ügyfeleknek továbbra is lehetőségük van kérelmeiket postai úton, illetve a hivatal elé kihelyezett nyomtatványok postaládába dobásával eljuttatni a Főosztályhoz, amelynek az Egészségbiztosítási Osztályához tartozik ez a feladat.

Kérdéseikkel kereshetik a Főosztály szakembereit elérhetőségeiken:

Telefon: 22/795-700, E-mail: [email protected]

Aktuáliselektronikus ügyintézés segédletFejér Megyei Kormányhivatal