2020.07.11, Szombat

Hirdetés

Maszkokat varrnak az árpádos szakoktatók - mosható maszkot otthon is el lehet készíteni
szekesfehervar.hu - Fotó: Simon Erika

Maszkokat varrnak az árpádos szakoktatók - mosható maszkot otthon is el lehet készíteni

szekesfehervar.hu

2020.03.23. 20:00

Az Árpád Szakképző ruhaipari szakoktatói egyszer használatos, illetve mosható maszkokat varrnak a kórház számára. A gyártást hétvégén kezdték el, mára elkészült az első ezer darab – több önkéntes, cég és a Szakképző Centrum együttműködésében.

Hirdetés

A mosható, háromrétegű maszkokat otthon is el lehet készíteni: az egészségügyi védőeszközt például lepedőből is megvarrhatjuk.

Egyszer használatos és mosható maszkokat varrnak a Székesfehérvári SZC Árpád Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégium ruhaipari szakoktatói. A szabó és kárpitos tanárok hétvégén kezdték el a munkát: a kórház számára az Infektológiai Osztály iránymutatásával hétfőre elkészült az első ezer darab egyszer használatos maszk, amiket fertőzött betegek fognak használni, hogy a továbbfertőzést megakadályozzák. Jelenleg összesen 15-en varrnak, az oktatók mellett több régi, már felnőtt diák vagy kisgyermekes szakoktató is beszállt a kezdeményezésbe, ők otthon dolgoznak, mondta el Csurgai-Horváth Ágnes, aki éppen az anyagok kiszabását végezte a műhelyben.

 

 

A házilag is elkészíthető, 90 fokos mosással fertőtleníthető maszk három rétegű: kiváló alapanyag hozzá a lepedő, illetve ha rendelkezésre áll puhább pelenkaanyag, a két réteg béléshez az is használható. 21 X 21 cm-es négyzeteket kell kiszabni, illetve négy darab kötő is kell az összeállításhoz – mutatta be a mosható darabok készítését Matus Szilvia szakoktató. A folyamatot a város közösségi Facebook-oldalán lehet végigkövetni.

 

Az iskola tanárainak a munkáját igazi összefogással segíti a Székesfehérvári Szakképzési Centrum, a Macher Zrt., a Motex 2003 Kft. és a MasterPlast. A városban több helyen is felvállalták a maszkkészítést: az Alba Civitan Rehabilitációs Nonprofit Kft-nél megváltozott munkaképességűek dolgoznak az Önkormányzat által biztosított alapanyagból, illetve az Önkormányzathoz is több felajánlás érkezett már a közösségért tenni akaró magánemberektől.

AktuálisSzékesfehérvárFejér megyeszájmaszkfertőzés megakadályozása