2024.04.18, Csütörtök
Székesfehérvár bekerült a turisztikailag legeredményesebb tíz vidéki város közé
szekesfehervar.hu - Bácskai Gergely

Székesfehérvár bekerült a turisztikailag legeredményesebb tíz vidéki város közé

szekesfehervar.hu

2020.02.06. 10:00

A turizmus.com gondozásában megjelent TOP 50-es kiadványban Székesfehérvár is helyet kapott, mint a tavalyi év alapján a turisztikailag legeredményesebb tíz vidéki város egyike. Egy város számára mindig nagy elismerés és büszkeség valamiben a legjobbak között szerepelni. Most sincs ez másképp, amikor Székesfehérvár bekerült a turisztikailag legeredményesebb tíz vidéki város közé a turizmus.com tavalyi évi eredmények alapján közzétett értékelése szerint.

Hirdetés

A 28. Turizmus Évadnyitó Gálára megjelent szakmai kiadványban, a legjobbak listáján olyan települések mellett említik a koronázóvárost, mint Balatonfüred, Zalakaros, Hévíz, Debrecen, Eger, vagy éppen legközelebbi szomszédunk, Veszprém.

A 2014 óta évente egyszer megjelenő TOP 50 magazin városunkat bemutató bevezetőjében úgy fogalmaz: Székesfehérvár turizmusa jelentősen átalakult az elmúlt évtizedben. Az egyre stabilabb és erősebb gazdaságnak, az egyre színvonalasabb és folyamatosan bővülő kulturális, illetve sportprogram kínálatnak köszönhetően nagymértékben nőtt a városba látogatók száma.

 

 

„A nagyléptékű fejlesztésekkel sikerült elérni, hogy az üzleti és sportturizmus mellett városunk komoly eredményeket mutathat fel a kulturális turizmus területén is.” – hangsúlyozza dr. Cser-Palkovics András a lapnak adott interjúban. Mint mondta, 2019-ben a vendégéjszakák száma közel két és félszer, a vendégek száma pedig 174 százalékkal haladta meg a tíz évvel korábbi szintet. Még a hagyományosan erős átutazóturizmus területén is rendkívüli növekedés mutatkozik. Mindebben a tíz éve alakult Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. szakmai munkája elengedhetetlen. A polgármester szerint az igazi áttörést a 2013-as Szent István-emlékév hozta el. A megújult Fő utca és az augusztusi összművészeti fesztivál, a Székesfehérvári Királyi Napok színvonalas programjai új lendületet és teret adtak a kulturális és közösségi létnek. A lendület azóta is tart: a könnyű megközelíthetőség, az egyedi városkép, az unikális történelmi örökség, a minőségi programkínálat és a pezsgő városi élet egyre nagyobb vonzerőt jelent, amit a helyi TDM-szervezet sikerrel juttat el a turisztikai piacra.

 

 

Ha csak az elmúlt öt évre tekintünk vissza, elmondható, hogy a város kulturális élete két új intézménnyel: a megalakulása óta már kiemelt zeneművészeti szervezetté minősített Alba Regia Szimfonikus Zenekarral, valamint a Székesfehérvári Balett Színházzal bővült. Emellett az Árpád-ház program keretében elkezdődött a Szent István Király Múzeum Rendházépületének felújítása, amely a „Királyok és szentek – az Árpádok kora” című kiállítással nyitja majd meg újra kapuit látogatói előtt 2022-ben.

A város történelmi öröksége és kultúrája mellett nagy hangsúlyt kap a szabadidő, valamint a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációja is elkészült, amely új, zöld színfoltja a város lüktető életének.

Egy biztos: 2020-ban sem fognak unatkozni a Székesfehérvárra érkezők és az itt élők! Májusban a város ad otthon a Giro d’Italia országúti kerékpárverseny utolsó magyar rajtjának, és a koronázóvárosba látogatnak majd a világ legjobb atlétái mellett a legkiválóbb egyetemista amerikai futball játékosok is. Augusztusban pedig újra várja színes forgatagával az érdeklődőket a Székesfehérvári Királyi Napok.

AktuálisSzékesfehérvárFejér megyeturisztikailag legeredményesebb vidéki város