2020.09.26, Szombat

Hirdetés

Alba Bástya Központ - jövő áprilisra készül el a korszerű, összevont intézmény
szekesfehervar.hu - Fotó: Simon Erika

Alba Bástya Központ - jövő áprilisra készül el a korszerű, összevont intézmény

szekesfehervar.hu

2020.02.05. 18:00

Zajlanak a felújítási munkálatok az Irányi Dániel utca 4. számú épületben, ahol innovatív, összevont szociális szolgáltató központot alakítanak ki jövő áprilisra. Itt kap helyet a Székesfehérvári Család- és Gyermekjóléti Központ, amely jelenleg 16 telephelyen látja el feladatait városszerte. A több mint 500 millió forintos, uniós finanszírozású beruházásból létrejövő új intézmény Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ néven fog működni.

Hirdetés

A társadalmi összetartozás erősítése érdekében a fejlesztés célja a helyi szinten elérhető, megfizethető, fenntartható és magas színvonalú önkormányzati közszolgáltatások biztosítása a szociális alapszolgáltatás területén, megteremtve a szolgáltatásnyújtás megfelelő infrastrukturális feltételeit. A helyi szintű humán közszolgáltatások megújítása hozzájárul a lakosság foglalkoztathatóságának javításához, az életkörülményekben rejlő területi különbségek mérsékléséhez, illetve a társadalmi összetartozás erősítéséhez.

 

 

Az építkezést sajtónyilvános bejáráson nézte meg dr. Cser-Palkovics András polgármester, Tisztl Henrik intézményvezető és Halenár István, a kivitelező SHS Építő Kft. ügyvezetője.

Korábban a Kodolányi János Főiskola használta az Irányi Dániel utca 4. számú, utcafronti épületet, amely hosszú évek óta üresen és kihasználatlanul állt. Az önkormányzati tulajdonú ingatlan mostani fejlesztésének eredményeként a szociális ellátások – elsősorban a magasabb szükségletű célcsoport ellátásának – minősége jelentősen javul. A már működő szolgáltatások a város számos pontján található irodákból, helyiségekből egy összevont intézménybe kerülnek, egyedül a Sütő utca 12. szám alatti központi iroda marad a helyén. Létszámbővítésre is lesz lehetőség, a jelenleg 74 fős dolgozói létszám 80 fölé emelkedik az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központban.

 

 

„A Család- és Gyermekjóléti Központunk, amely nagyon fontos tevékenységet végez, méltó helyre fog kerülni. Hosszú előkészítés után kezdődhetett el a munka, melyet európai uniós forrásból, a TOP (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) keretében tudunk megvalósítani. Ez nem csak az épület felújítását, előadóterem kialakítását, hanem eszközpark és gépjárművek beszerzését is jelenti. Külön öröm, hogy a közbeszerzési eljárást egy székesfehérvári cég, az SHS Építő Kft. nyerte el.” – fogalmazott a projektnyitó rendezvényen dr. Cser-Palkovics András polgármester.

 

Tisztl Henrik, a központ vezetője arról beszélt, hogy az egy helyen történő működés szakmai és minőségbiztosítási szempontból is nagy és pozitív előrelépést fog jelenteni. Az új épület lehetőséget ad arra, hogy az észlelő- és jelzőrendszeri koordinatív munkát még jobban megerősítsék, szakembereket hívjanak meg előadóként, támogató környezetet alakítsanak ki az egyszemélyes elbeszélgetésekre, a közösségi, csoportszintű és családi konzultációkra. Jelentősen megkönnyíti majd a szakmai munkát, hogy a társintézmények – a Gyámhivatal, a Munkaügyi Központ és a Kríziskezelő Központ – a közelben vannak.

 

 

Halenár István, a kivitelező SHS Építő Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az épületet szerkezetkész állapotig szétbontják, majd teljesen megújítják műszaki és energetikai szempontból is. Lesz új villamos- és fűtésrendszer, tetőszerkezet, a pinceszint vizesedése azonban komoly kihívást jelent műszaki szempontból. Az épületet teljes egészében akadálymentesítik.

Az Alba Bástya Központ részére az ügyféltér és a hozzá kapcsolódó helyiségek kialakítása a földszinten történik, ügyfélforgalom csak itt lesz. Az emeleten a Központot kiszolgáló igazgatási, üzemeltetési funkciókat ellátó személyzet kerül elhelyezésre, valamint a szakmai munkát végzők is az emeleti „office” részlegben fognak dolgozni.

 

 

Az épületben a terepszintről indulva, félemelet magasságig emelkedve található egy kb. 100 fős nagy előadóterem, mely a fejlesztés után is megtartja funkcióját, biztosítva ezzel a havi rendszerességgel megtartandó kisebb-nagyobb konferenciák, előadások, járási értekezletek, jelzőrendszeri szakmaközi megbeszélések, megyei módszertani fórumok, éves gyermekvédelmi tanácskozások helyszínét.

Az épület felújításán túl új eszközök, a bútorok jelentős része (pl. terek otthonos berendezése, irodai bútorok), berendezési, felszerelési tárgyak, IKT eszközök (pl. asztali számítógépek, laptopok, projektor) beszerzését; a külső terekhez kapcsolódó új tárgyi eszközök (játszóeszközök) beszerzését; valamint új járművek beszerzését kívánják megoldani.

A projekt keretében kettő gépjárművet szereztek be, melyeket az Alba Bástya Központ már múlt évben használatba vett és az idei évben hat darab kerékpárt is vásárolnak. A projekt a tervek szerint 2021. április 30-ig fejeződik be.

AktuálisSzékesfehérvárFejér megyeAlba Bástya KözpontCsalád- és Gyermekjóléti Központ