2024.04.24, Szerda
A tetővel és a homlokzattal kezdődik az Arany János Iskola felújítása
szekesfehervar.hu - Fotó: Simon Erika

A tetővel és a homlokzattal kezdődik az Arany János Iskola felújítása

szekesfehervar.hu

2020.02.07. 18:00

Kezdődik az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI épületének felújítása, amit a város Önkormányzata 600 millió forinttal támogat. A jövő héten kezdődő bruttó 235 millió forintos beruházással elsőként az épület homlokzata és tetőszerkezete újul meg.

Hirdetés

Munkaterületet adtak át az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Egységes Módszertani Intézményben: elkezdődnek a Szekfű Gyula utcai épület homlokzat- és tető-felújítási munkálatai. Az Önkormányzat a teljes felújítást 600 millió forinttal támogatja, a jövő héten kezdődő tető- és homlokzatfelújítás összértéke bruttó 235 millió forint. A közbeszerzési eljárás alapján a Pretz-Mozaik Építőipari Kivitelező és Szolgáltató Kft. végzi el a kivitelezési munkálatokat. Mészárosné Törzsök Zsuzsanna intézményvezető elmondta, hogy régóta várnak a felújításra: izgalmas, mozgalmas, de mindenképpen örömteli időszak kezdődik az iskolában.

 

 

 

A háttérben több mint másfél éves tervezői eljárás zajlott, részletes műszaki felméréssel, aminek az eredményeképpen egy átgondolt, a múlt értékeit szem előtt tartó terv született, mondta el Török Szabolcs tankerületi igazgató. A homlokzat és tető felújítását követően a belső gépészeti, illetve villamoshálózati megújítása kezdődik majd el. A tankerületi igazgató köszönetet mondott a város együttműködéséért és a támogatásért: az Önkormányzat pénzügyi forrása nélkül ez a beruházás nem valósulhatna meg, fejezte ki. A gyógypedagógiai intézmény minőségi működése fontos a városban, a köznevelés egy jelentős szegmense, így ez a fejlesztés is kiemelt fontosságú. A későbbiekben a rendelkezésre álló összegből a belső terekben is terveznek felújítást, többek között mozgáskorlátozottakat szolgáló akadálymentesítést tervezik.

 

 

Dr. Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy a város fejlesztései között különösen fontos beruházás kezdődik el a csodálatos épületegyüttesben – a kevésbé látványos előkészítő munkálatok után. A város által a beruházáscsomaghoz biztosított 600 millió forintról már akkor döntött a város, amikor még fenntartóként, működtetőként szerepelt – az oktatás infrastruktúrájának a fejlesztésében azonban továbbra is szerepet vállal: az együttműködés az állam és a város, az önkormányzat között hangsúlyosan fontos. A költségvetésből a felújításra szánt összeg a befolyt iparűzési adónak köszönhető, így a város gazdasági szereplőinek a munkája is benne van, tette hozzá. „Végre most mind a munkakörülményeket, mind a gyermekeket, fiatalokat körülvevő világot olyanná tudjuk formálni, amit az intézmény és az itt folyó munka megérdemel.” – fogalmazott a polgármester, és a hét folyamán elindított múzeumi, szociális és köznevelési épületek felújításainak a szimbolikus hármasával a város közösségének a fejlődését emelte ki.

 

 

Az épület 1928-ban épült két épületszárnnyal, jelentősebben 1948-ban újították fel, majd az 1980-as években is történt egy gyorsütemű felújítás. Jelenleg az épület rossz műszaki állapotban van: a további műszaki állagromlás megakadályozása teszi szükségessé a homlokzat és a tető felújítását. A tetőn a palát és az alatta lévő deszkázatot cserélik le. A homlokzaton helyreállítják az ablakpárkányokat és a keretezéseket, rendbe hozzák a három főbejárat körüli míves keretezést, műkő lábazatot cserélnek a B szárnynál, a földszinti folyosón visszaépítenek egy ablakot, illetve az udvari homlokzat felőli teraszt, lecserélik a bádogos szerkezeteket, leverik a laza homlokzati részeket, és javítják a vakolt felületeket, a teljes felület üvegszálas glettet kap, majd ezt lefestik, mondta el Pretz János, a kivitelező cég ügyvezetője. A bontás során fog kiderülni az elemek valós állapota: a pontos kivitelezési terv csak a felújítás folyamatában készíthető el. A legideálisabb esetben már ősszel végeznek a munkálatokkal.

Az eseményen részt vett Mészáros Attila alpolgármester, dr. Kovács Zsoltné önkormányzati képviselő, valamint a Tankerület, a tervező és a kivitelező cég képviselői.

AktuálisSzékesfehérvárFejér megyefelújítás Arany János Iskola