2020.08.09, Vasárnap

Hirdetés

Emléktűzgyújtás a Don-kanyar Emlékkápolnánál
szekesfehervar.hu - illusztráció

Emléktűzgyújtás a Don-kanyar Emlékkápolnánál

fejer.hu

2020.01.08. 16:12

Az urivi áttörés 77. évfordulóján emléktűzgyújtással és a történelmi egyházak képviselőinek ökumenikus imádságos megemlékezésével tisztelegnek a második világháború magyar hősei előtt.

Hirdetés

Január 12-én, vasárnap két kiállítás nyílik a Katonai Emlékpark Pákozd - Nemzeti Emlékhelyen, majd az emléktűz lángjai 18 órakor lobbannak fel a Don-kanyar Emlékkápolna előtt.

A második világháborúban 1943. január 12-én, az urivi hídfőnél megindult támadásban elesett, közel 120 ezer magyar katona emléke előtt tisztelegnek kiállításokkal és közös imádsággal. Pákozdon 1993-ban emeltek kápolnát, és itt helyezték örök nyugalomra a Roszkino falu mellől hazaszállított ismeretlen katona földi maradványait, méltó emléket állítva a doni hősöknek.

 

Az urivi 77. évfordulóján, január 12-én, vasárnap a Katonai Emlékparkban két kiállítással várják az érdeklődőket. A Doni emlékkiállítást 16 órakor Berdó Gábor Károly, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség elnöke nyitja meg, majd 16.45 órakor a Jégbe zárt pokol azokat a katonai emléktárgyakat mutatja be, amelyek a doni áttörés időszakából valók. A tárlat anyaga válogatás Lukács Gergő, Muszka István és Ősz Tamás Zsolt magángyűjtők korabeli anyagaiból, többek között erről is szól majd megnyitójában Farkas Lajos, a Dunaújvárosi Intercisa Múzeum igazgatója.

 

A Don-kanyar Emlékkápolna előtt a pákozdi Mészeg-hegyen 18 órakor kezdődik a megemlékezés. Huszonötödik alkalommal gyújtanak emléktüzet a Magyar Honvédség katonáinak részvételével. Spányi Antal megyés püspök és a történelmi egyházak képviselői ökumenikus imádsággal emlékeznek a hősi halált halt katonákra.

A szervezők tisztelettel és szeretettel várnak minden megemlékezőt!

Aktuális PákozdFejér megyeEmléktűzgyújtásurivi áttörés