2020.06.04, Csütörtök

Hirdetés

Múzeumok Őszi Fesztiválja - országos study tour Székesfehérváron
szekesfehervar.hu - Fotó: Molnár Artúr

Múzeumok Őszi Fesztiválja - országos study tour Székesfehérváron

szekesfehervar.hu

2019.10.09. 22:49

Tudományos találkozások, biciklis barangolások, felfedezések, interaktív élmények minden korosztálynak. Több mint 1500 program közel 150 helyszínen, a budapesti múzeumoktól a vidéki tájházakig. A Múzeumok Őszi Fesztiválja Székesfehérváron is számos programot kínál!

Hirdetés

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának székesfehérvári programjait ITT találja!

A Fesztivál programjai tíz központi témakörhöz kapcsolódnak, melyek közül hét a nagyközönségnek, egy-egy a pedagógusoknak és óvodapedagógusoknak szól, egy pedig a szakmai programokat foglalja magában. A Múzeumok Őszi Fesztiválja kiemelt, Tudományos találkozások a múzeumban  témájával, olyan programok felkarolására törekszik, melyek a természettudományos, technikai, ipari, gasztronómiai felfedezések és változások hatásait kívánják bemutatni múzeumi környezetben.

 

 

Az „Év kiállítása” díjban részesült „Vonalba zárt történetek” című kiállítást Gärtner Petra kurátor tárlatvezetésével tekintették meg az study touron résztvevő országos sajtóorgánumok újságírói Hetedhét Játékmúzeumban.

Megtiszteltetés, hogy Székesfehérvár is otthont adhat a 14. Múzeumok Őszi Fesztiválja study tour-jának – mondta a házigazda Szent István Király Múzeum igazgatói jogkörben eljáró igazgatóhelyettese, Pokrovenszki Krisztián. Kiemelte, hogy idén az Év kiállítása díjat is elnyerte a Hetedhét Játékmúzeum Réber László állandó kiállítása. Mint mondta a Szent István Király Múzeum mindig igyekszik részt venni az összes országos jelentőségű múzeumi eseményen, továbbá Fehérvár életében is minden kiemelt eseményen jelen van a múzeum és hatalmas intézményi összefogással szervezzük a programokat.

 

 

F Szegő Krisztina a Székesfehérvári Turisztikai Kft ügyvezetője köszöntötte a study tour résztvevőit a város nevében. „Külön öröm, hogy a Múzeumok Őszi Fesztiválja kapcsán alkalom nyílik arra is, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy milyen minőségi kulturális programokkal várjuk a látogatókat. Székesfehérváron adott egy csodaszép Belváros, ahol tíz kiállítóhely várja a látogatókat páratlan szellemi örökséggel. Remek szakmai csapat és múzeumpedagógusok nagyszerű programokat szerveznek Fehérváron.” Beszélt a város kulturális intézményeiről többek között a Vörösmarty Színházról, az önálló Alba Regia Szimfonikus Zenekarról és a két éve alapított Székesfehérvári Balett Színházról is. A városi nagyrendezvényekre is felhívta figyelmet, melyek országos hírűek: a Hetedhét Játékfesztivál, a Királyi Napok és az ország egyik legszebb karácsonyi vására a Fehérvári Advent is nagyon sok látogatót vonz.

 

 

A múzeum sokkal több, mint egy egyszerű szórakoztató élmény, hiszen olyan tudományos alapon működik, olyan tudományos ismeret átadási funkciója is van, amely kiemeli a többi közül, hangsúlyozta Nagy Magdolna, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum megbízott igazgatója. Az Múzeumok Őszi Fesztiválja szervezője kiemelte, az évről-évre megújuló fesztiválmottó lehetőséget biztosít arra is, hogy a résztvevő múzeumok munkatársai vonzó, újszerű, esetenként a megszokottól eltérő programokat hirdessenek meg, és ezzel olyan korosztályokat, célcsoportokat is elérhessenek, akiknek aktív múzeumi részvétele az eddigiekben nem volt kiemelkedő. A fesztivál egyik célkitűzése továbbra is, hogy erősítse a köznevelési intézmények és a muzeális intézmények közötti párbeszédet. Jó és követendő példaként említette a székesfehérvári „Év kiállítása” díjas Réber-kiállítást és a Múzeumpedagógiai Nívódíjas Mindent ÉRTünk című projektet.

A kultúra és a turizmus összeköt minket, mondta dr. Fazekas Márta, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezető szakértője. Örvendetes, hogy továbbra is kiegyensúlyozott a megoszlás a külföldi és a belföldi vendég, illetve vendégéjszaka-szám esetében, mi magyarok ugyanúgy kivesszük a részünket a turisztikai forgalom alakulásából. A tapasztalatok szerint egy jól összeállított, kulturális programokkal fűszerezett, megfelelő szálláshellyel kínált ajánlat népszerű a belföldi turisták körében.

A fesztivál egyik célkitűzése továbbra is, hogy erősítse a köznevelési intézmények és a muzeális intézmények közötti párbeszédet. A fenti mottó jegyében, valamint a korábbi három év gyakorlatát követve idén is a fesztivál kiemelt tematikái közé tartozik a „A lámpás én vagyok” – Tanárok napja és az Óvodapedagógusok napja. A múzeumok az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja alatt is innovatív formában keresik a kapcsolódási pontokat, amellyel kimondottan a pedagógusokat kívánják megszólítani és beavatni az iskolán kívüli élményalapú oktatás számára lehetőségek tárházát kínáló múzeumi kínálatba. A 16+ Felfedezők nyomában társas programjai középpontjába idén a felfedezők kerülnek Játékos megoldásokkal, kisérletekkel tarkított, meghökkentő társas interakciókkal és élményszerű tudásátadással szeretnénk a tinédzserek, fiatal felnőttek számára megkönnyíteni a egy-egy múltbeli innováció tudásanyagba való beillesztését.

A 2016-os év egyik újításaként az iskolai őszi szünet tartalmas eltöltésére is gondoltak: az idei évben október 26. és november 3. között várja a Múzeumi szünetelő a vakációzókat, melyre a múzeumok különféle családi programokkal, táborokkal készülnek, a hasznos és aktív szabadidőeltöltés jegyében.

Az Utazó múzeum tematika kapcsán idén közel 50 alkalommal vállalkoznak a hazai múzeumok arra az áthidaló megoldásra, hogy a kultúrához való hozzáférést segítve elvigyék az oktatási intézményekbe – köztük a hátrányos helyzetű települések iskolásaiba is – múzeumpedagógiai foglalkozásaikat és demonstrációs tárgyaikat.

2019-ben is lehet kapcsolódni Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! programok biciklis és gyalogos kirándulásokkal járják körbe és fedezik fel a tágabb környezetünkben található kulturális helyszíneiket, építészeti gyöngyszemeiket, történelmi emlékeiket, növényvilágukat vagy éppen gasztronómiai különlegességeiket. A népszerű Pincétől a padlásig tematika programjai lehetőséget nyújtanak a színfalak mögé történő bepillantásra, amig a Múzeumi Őszbúcsúztató tematika programjai családi napokkal, múzeumi fesztiválokkal, kiállításokkal várja az érdeklődőket.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja 2019-ben is gondolt a szakma és társszakma képviselőire, így őket, több mint 50 féle, kifejezetten nekik címzett, program várja szakmai konferenciák, ünnepélyes kiállításmegnyitók, vagy szakmai előadások formájában.

AktuálisSzékesfehérvárFejér megyeMúzeumok Őszi Fesztiválja