2020.06.05, Péntek

Hirdetés

Jövő év első negyedévében nyit az első fehérvári parkolóház
szekesfehervar.hu - Fotó: Molnár Artúr

Jövő év első negyedévében nyit az első fehérvári parkolóház

szekesfehervar.hu

2019.10.18. 20:00

A tervezett ütemnek megfelelően épül Székesfehérvár első parkolóháza, ahol a nyári időszakban a földmunkával és pinceszinttel együtt járó nehéz munkálatokon túl van a kivitelező, így október elejére az épület négy szintes szerkezete többségében elkészült. A tervek szerint jövő év első negyedévében nyit a 4500 négyzetméteres nyilvános parkolóház, ahol 134 autó és 11 motorkerékpár parkolhat egyszerre.

Hirdetés

Eddig 240 tonna acélt és 2117 köbméter betont nyelt el az építmény, amely így lassan elnyeri végső formáját, és következhetnek a külső burkolások és a belső munkálatok, hogy év végén a kivitelező a területről levonulhasson, átadva a terepet a szakhatóságoknak a használatbavételhez.

 

 

Kovács Péter ügyvezető a parkolóház díjaival kapcsolatban elmondta, hogy reggel nyolc és este hat óra között óránként 298 forint lesz a parkolási díj és fél órás elszámolási időszakok lesznek. "Ki és beszállás nélkül egy teljesen automatikus rendszeren keresztül is lehet majd rendezni a parkolási díjakat és rendszámleolvasó segítségével engedi majd be és ki a járművet a sorompó. Előre megváltható fix helyek is lesznek a legalsó szinten, aminek a havi nettó díja 23 ezer forint lesz és korlátlan parkolást tesz lehetővé." Bevezetnek éjszakai bérletet is, aminek bruttó 15 ezer forint lesz az ára. Kovács Péter hangsúlyozta, hogy a következő napokban elindul az értékesítés is. A parkolóház megnyitásáról elmondta, hogy a szakhatósági engedélyek beszerzése után jövő év első negyedévében nyitnak.

 

 

„Az első parkolóház lesz ez Székesfehérváron, így sokan várják már a nyitást. Az a cél, hogy az utcákról minél nagyobb számban mélygarázsokba és parkolóházakba tudjuk vinni, és így az értékes és szép közterületeket tudná mentesíteni.” – emelte ki dr. Cser-Palkovics András polgármester. Köszönetet mondott a beruházóknak, hogy bíznak annyira a város fejlődésében, hogy belevágtak a fejlesztésbe. Elmondta, hogy a Belváros másik oldalán, a Palotai úton önkormányzati beruházásban is épül egy parkolóház, ami további lehetőséget ad arra, hogy kevesebb közterületet használjunk parkolóként. 

A bejáráson részt vett Szabó Bakos Györgyné önkormányzati képviselő is, aki Székesfehérvár polgármesterével és a kivitelezést végző céggel közösen megköszönte a lakosok és az érintett autósok türelmét a beruházással együtt járó kényelmetlenség, zaj- és porhatás miatt. A teljes szerkezet elkészültével, várhatóan október végétől ezek jelentős része meg fog szűnni, mivel akkortól már a belső munkálatok zajlanak majd.

A nappali parkolási óradíj 8-18h közötti időszakban 298 Ft lesz, félórás elszámolási periódussal, melyet egy új technológia megoldásnak köszönhetően autóból történő kiszállás és alkalmankénti nélkül, teljesen automatikusan is lehet használni.

Lesznek előre megváltható fix helyek, mellyel az itt parkoló gépjárművek a kamerás rendszer lévén biztonságosan tárolhatóak egész nap. A havi bérlet ára, elsősorban a cégeknek, intézményeknek nettó 23.000 Ft (bruttó 29.210 Ft), amely időben korlátlanul felhasználható, az éjszakai bérlettel pedig a belvárosban lakók autóikat biztonságba tudják helyezni, ennek díja bruttó 15.000 Ft lesz, ezekre a helyekre mostantól már lehet szerződéseket kötni.

AktuálisSzékesfehérvárFejér megyeparkolóház