2024.03.29, Péntek
Huszadik alkalommal találkoznak a határon túli magyar írók és költők Székesfehérváron
szekesfehervar.hu - Lugosi Balázs

Huszadik alkalommal találkoznak a határon túli magyar írók és költők Székesfehérváron

szekesfehervar.hu

2019.10.04. 10:00

Vasárnap kezdődik a Határon Túli Magyar Irodalom Napjai jubileumi, huszadik programsorozata; az idei összeállítással a Trianon Emlékévhez csatlakozik a Vörösmarty Társaság. A színvonalas előadások, könyvbemutatók mellett hétfőn délután a színház kávézójába várják az érdeklődőket. A nyitó estén október 6-án 17 órakor a Kossuth utcai díszudvarban emlékeznek a Nemzeti Gyásznapon.

Hirdetés

Vasárnap kezdődik A Határon Túli Magyar Irodalom Napjai programsorozata: „Jóváhagyott végzet? – Trianonba zárva” alcímmel, az emlékévhez kapcsolódva.

„Amit a határon túli magyar írók, költők - barátaink - vállalnak a magyar irodalom ügyében és védelmében, az példaértékű. A helyben maradás rendkívül bátor kiállás a részükről, és nagy önfeláldozás.” - hangsúlyozta Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke.

„Húsz esztendeje minden évben nagy örömmel jönnek, várják a találkozót, számon tartják Székesfehérvárt.” - tette hozzá.

 

 

„Különleges esztendő lesz ez a Trianon-témával, őszinte kíváncsisággal várják a határon túliak „helyzetjelentését”. A rendszeresen visszatérő vendégeken kívül új nevekkel is találkozhatnak az érdeklődők a színes és széles programkínálatban.

A felnőtt érdeklődőkön kívül a középiskolák diákjait is várjuk az előadásokra; a történelmi tisztánlátásukhoz olyan élőszóbeli gondolatokat is hallhatnak, amelyek pótolhatatlanok” - emelte ki Bobory Zoltán.

 

 

A vasárnapi nyitónapon hagyományosan a Vörösmarty terembe várják a közönséget: 15.30 órakor a köszöntőket követően az előadók vitaindító előadásai hangzanak el; Lukácsy József, Dr. Szabó Ferenc SJ és Vári Fábián László (Kárpátalja) a Trianonhoz fűződő kisebbségi irodalommal kapcsolatos gondolataikat tolmácsolják. 17 órakor a Kossuth utcai díszudvarban folytatódik a program: az aradi vértanúkra és Trianonra emlékeznek.

 

 

Október 7-én, hétfőn délelőtt és délután is számos témát kínál a három napos rendezvénysorozat: többek között Szilágyi Domokosról és az Oslóban elhunyt Sulyok Vince költőről is hallhatunk,

lesz egy előadás a Rongyos Gárdáról, illetve hagyományosan sor kerül a VÁR című folyóirat bemutatására, ami a kölcsönös együttműködés egyik nagyon szép megjelenése.

 

 

17 órakor kezdődik a nap egyik kiemelkedő eseménye a Vörösmarty teremben: a közönség először találkozhat a Carmina Albae Regiae - Vessorok országútján és a Kötéltánc című verses, illetve prózai antológiákkal.

Rendhagyó programelem a kínálatban a Vörösmarty Színház Kávézójában szervezett előadás hétfőn 16.30 órakor: Dóka Andrea színművész „Rovásírás egy oszlopon” – Hommage Tormay Cécile című estjére várják a közönséget, a házigazda Borbély László, író lesz, a rendezvény vendége pedig Döbrentei Kornél, költő.

 

A keddi előadásokat követően Faragó Laura, énekművész, népdalénekes lép fel a Vörösmarty Társaság termében, a zárszót Tari István (Délvidék) és Bobory Zoltán mondják.

AktuálisSzékesfehérvárFejér megyeHatáron Túli Magyar Irodalom NapjaiTrianon Emlékév