2020.02.24, Hétfő

Hirdetés

Giro 2020 roadshow és tematikus nap lesz Székesfehérváron október 19-én
szekesfehervar.hu - Fotó: Molnár Artúr

Giro 2020 roadshow és tematikus nap lesz Székesfehérváron október 19-én

szekesfehervar.hu

2019.10.09. 16:51

2020. május 11-én Fehérvárról rajtol a Giro D’Italia 3. etapja. Székesfehérvár kerékpáros egyesületei, és baráti csoportjai ennek tisztelegve egy közös élmény-kerékpározásra hívnak minden kerékpárost 2019 október 19-én szombaton 10 órától. A résztvevők rövidebb és hosszabb távot is választhatnak.

Hirdetés

Az élmény-kerékpározás október 19-én szombaton az Országalmától indul, itt gyülekezhetnek az érdeklődők 9.40-től. A menet 10 órakor indul és a stadiont érintve a Balatoni út végéig együtt halad, innen pedig két csoportra oszlik.

Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos elmondta, hogy jövőre a Giro d'Italia nagy rajtja a világ figyelmét Magyarországra, a magyarok figyelmét a kerékpározásra fókuszálja. Ezt a figyelmet kihasználva az egész magyar kerékpározás ügyét szeretnék fellendíteni.

 

 

"Az autóforgalom minden városban évről évre növekszik, szeretnénk megmutatni az embereknek, hogy van alternatíva, ez pedig a városi kerékpározás, így egy nagyvárosban sokkal gyorsabban eljuthatunk az úticélunkhoz."

A kormánybiztos hozzátette, hogy a statisztikák szerint az elmúlt években több mint 800 millióan néztek bele a verseny közvetítéseibe. "Célunk, hogy ne csak egy kerékpárversenyt szervezzünk, hanem a kerékpározás ügyét is szeretnénk fellendíteni. Összekötjük a Giro-t a városi kerékpározással, szemléletformálással, kerékpáros turizmussal." - fogalmazott a kormánybiztos.

A városhatártól két csoportba fejlődve teljesíthetőek a kijelölt távok. A rövid túra Nádasdladány oda-vissza, ami közel 40 km. A hosszú táv a Nádasdladány – Berhida – Pétfürdő – Várpalota – Ősi – Nádasdladány vonalon fut és közel 75 km.

Mészáros Attila alpolgármester elmondta, hogy a Kerékpározás Éve programjai kapcsán a város folyamatosan egyeztet versenysportolókkal, utánpótlás egyesületekkel és kerékpáros civil szervezetekkel.

Hozzátette, hogy az elmúlt években számos kerékpárút épült a városban, a következő két évben mintegy 30 km-nyi új kerékpárút épül. Már elkészült a kerékpárút a a Gáz utcai körforgalom és a Berényi úti kereszteződés közötti szakasz mindkét oldalán, a hivatalos átadás jövő hétre várható. A kerékpárút építés a Gáz utcában folytatódik, ez csatlakozik majd a Budai út - Lövölde szakaszhoz, ami része a Budapest-Balaton kerékpárútnak.

"Fontos, hogy a Giro D'Italia ne csak egy napról szóljon, hanem próbáljuk meg felhasználni ezt a programot arra, hogy szemléletformálásban még előrébb tudjunk menni és egyre többen üljenek kerékpárra. Ehhez szükséges az infrastruktúra, ezért a kormánnyal közösen sokat fogunk tenni. Október 19-én egésznapos fesztiválra várjuk a kerékpárosokat, hiszen délelőtt 10 órától élménybringázás indul majd." - emelte ki Mészáros Attila alpolgármester.

A Szingo Szabadidős Sportegyesület részéről Oláh Gábor elmondta, olyan élménykerékpározást szerveztek október 19-re aminek 80%-a a Giro D'Italia 3. szakaszának útvonalát érinti. "Óriási dolog, hogy jövőre világsztárokat láthatunk ezen az útvonalon, ezt szeretnénk megmutatni egy bővebb publikumnak. A jó ügy érdekében nyolc szervezet fogott össze, célunk a kerékpározás népszerűsítése." - tette hozzá. Az október 19-i programokról szólva elmondta, hogy a résztvevők egy rövidebb és egy hosszabb táv között választhatnak majd.

AktuálisSzékesfehérvárFejér megyeGiro 2020 roadshowélménykerékpározás