2024.04.19, Péntek
A vakság kialakulása bizonyos esetekben megelőzhető
pixabay - illusztráció

A vakság kialakulása bizonyos esetekben megelőzhető

MTI

2019.10.11. 15:49

Évente több mint hatezer ember veszíti el a látását Magyarországon, ugyanakkor körülbelül felüknél megelőzhető lenne a vakság kialakulása - mondta a Magyar Szemorvos Társaság főtitkára csütörtökön, a látás világnapján az M1 aktuális csatornán.

Hirdetés

Resch Miklós hozzátette: ez a hatezres szám azokat takarja, akik jogi értelemben vakká válnák, tehát a mindennapjaikban jelentős mértékben korlátozza őket megváltozott látásuk.

Elmondta: a vakság Magyarországon elsősorban az idősebbeket érinti és vezető okai a szemfenéki meszesedés, a zöldhályog és a diabétesz. A globális adatok szerint a vakság vezető oka világszerte a szürkehályog - fűzte hozzá, megjegyezve, hogy Magyarországon teljesen háttérbe szorult ez a - tizenöt perces műtéttel gyógyítható - szembetegség.

A látás világnapját 2000 óta tartja október második csütörtökén az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a vakság megelőzésére alakult nemzetközi ügynökség (IAPB). Magyarországon október a "látás hónapja", országszerte több száz vizsgálati ponton lehet ingyenes látásvizsgálatot és szaktanácsadást kérni.
 

Aktuálislátásvizsgálatvakság