2020.02.19, Szerda

Hirdetés

Székesfehérváron rendezték a IV. MTFE Országos Sírásó Versenyt
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Székesfehérváron rendezték a IV. MTFE Országos Sírásó Versenyt

szekesfehervar.hu

2019.09.09. 08:00

A Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesülete és a Városgondnokság szombaton délelőtt rendezte Székesfehérváron a IV. MTFE Országos Sírásó Versenyt, melyen az ország kegyeleti szolgáltatóinak munkatársai mutatták meg szakmájukat és engedtek betekintést abba, hogyan is végzik a mindennapokban ezt a rendkívüli empatikusságot igénylő feladatot.

Hirdetés

A Béla úti temető hátsó részében a kettő fős csapatoknak kettő óra állt rendelkezésére egy 80 cm széles, 2 méter hosszú és 160cm mély sírgödör kiásására és 15 perc a hantolásra. 

 

szekesfehervar.hu - Bácskai Gergely

 

Ebben a szakmában dolgozó emberek megbecsülését és munkájuk fontosságát szeretnénk megmutatni a versennyel – Varga József a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesületének elnöke. Amit nap, mint nap végeznek a kegyeleti szolgáltatók az nem csak fizikailag nehéz, hanem hatalmas lelki teher is. Fontos, hogy a lelki terhet egy kicsit feloldjuk és ehhez is megfelelő alkalom egy verseny.

 

szekesfehervar.hu - Bácskai Gergely

 

A temetőkben, temetéseken dolgozók munkája nagyon fontos és nem mindegy, hogyan végzik a szakmájukat akkor, amikor gyászolók sokasága kísér el valakit az utolsó útjára – emeltre ki mondta Király Edit a kegyeleti központ vezetője. Ez egy nagyon nehéz fizikai munka, mely mellett nagy mentális terhelésnek is ki vannak téve a kegyeleti szolgáltatók.

 

szekesfehervar.hu - Bácskai Gergely

 

A versenyen a fizikai munka megmutatásával lehet szemléltetni, hogy milyen embert próbáló ez a fajta munka. Nem mindegy, hogy egy olyan sorsfordító eseményen, mint egy temetés, hogyan dolgoznak a szolgáltatók, hiszen a hozzátartozók gyászolnak és szinte a gondolatukat kell teljesíteni a lehető legnagyobb empátiával. Egy-egy ilyen versenyen országos szinten össze lehet hasonlítani, hogy a kegyeleti szolgáltató kollégák milyen precizitással dolgoznak.

A harmadik helyen a hajdúböszörményi Paraklétosz Nonprofit Kft. csapata, Kiss László és Murvai Imre, a második helyen a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. csapata, Bogár József és Ifj. Varga Gyula végzett. Az országos versenyt a tatai Libitina Kft. csapata, Kecskeméti Rudolf és Szakály Róbert nyerte.

A Városgondnokság kegyeleti szolgáltató dolgozói az idei versenyen nem indulhattak, ugyanis a tavalyi országos versenyen elért első helyezésük arra adott jogot, hogy részt vegyenek a nemzetközi versenyben, illetve Fehérvár kapta meg a lehetőséget, hogy idén otthont adhatott a megmérettetésnek.

AktuálisTFE Országos Sírásó VersenySzékesfehérvárFejér megye