2024.04.26, Péntek
Második helyen végzett Fejér megye a mobil laborok területi versenyén
Fotó: Pandur Tamás tűzoltó alezredes, Kövecs Bálint tűzoltó főhadnagy, dr. Sárkány Sándor tűzoltó százados – Baranya MKI

Második helyen végzett Fejér megye a mobil laborok területi versenyén

fejer.katasztrofavedelem.hu

2019.09.13. 13:55

Baranyában rendezték meg a katasztrófavédelmi mobil laborok területi versenyét szeptember 12-én. A megmérettetésen Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Somogy és Vas megye katasztrófavédelmi mobil laborjai vettek részt. A csapatok a pécsi Árpádtetőn, négy különböző helyszínen mérték össze tudásukat.

Hirdetés

A katasztrófavédelmi mobil laborok feladata kulcsfontosságú az iparbiztonsági szakterületen, hiszen a szakemberek a vegyi, biológiai és radiológiai anyagokkal kapcsolatos veszélyhelyzeteknél végzett felderítő tevékenységen túl a veszélyes üzemek és a veszélyesáru-szállítás hatósági ellenőrzésében is jelentős feladatot látnak el.

A gyakorlati feladatokat - amelyeket négy állomáson kellett megoldaniuk - a szervezők úgy választották meg, hogy azokkal teljes körűen felmérjék a csapatok vegyi, biológiai, radiológiai felderítési szaktudását.

A versenyzők, miután a szervezők ismertették a versenyszabályokat és a munkavédelmi oktatáson is átesetek, az előzetes sorsolás eredménye alapján megkezdték a feladatok végrehajtását.

Az első állomáson arról kellett meggyőződniük, hogy a feltételezett létesítmény területén van-e radióaktív sugárforrás. A következő állomáson - ami a feltételezés szerint egy illegálisan működő laboratórium volt - egy vegyi anyagot kellett megkeresni. A harmadik szituáció egy közlekedési balesetet feltételezett, ahol a roncsolódott járműben, valamint a környezetében piktogramokkal ellátott dobozok voltak találhatóak. Itt a versenyzőknek meg kellett határozniuk, hogy a csomagoló edényekben, valamint a környezetében található-e veszélyes anyag, a helyszín a társhatóságoknak biztonsággal átadható-e. Az utolsó állomáson - ami egy használaton kívüli raktárhelyiség volt - sérült hordókban tárolt anyagokat kellett azonosítania a mobil laboroknak, illetve a raktár területén található valamennyi anyagról információt kellett gyűjteniük.

Minden helyszínen egy óra állt a csapatok rendelkezésére a feltételezett szituációk megoldására. A bírók figyelme az értékelés során kiterjedt a beavatkozások szakszerűségére, a rádióforgalmazásra, az egyéni védőeszközök, a mérőműszerek előírás szerinti használatára is.

A katasztrófavédelmi mobil laborok területi versenyén a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata Somogy megye mögött, a második helyen végzett.

 

Galéria

Aktuálismobil laborok területi versenyeFejér megyeKatasztrófavédelem