2020.02.19, Szerda

Hirdetés

Kutatási együttműködési megállapodást kötöttek Székesfehérvár fejlődéséért
szekesfehervar.hu

Kutatási együttműködési megállapodást kötöttek Székesfehérvár fejlődéséért

szekesfehervar.hu

2019.08.22. 12:57

Cél, hogy a jövőben olyan kutatások valósuljanak meg, amelyek hozzájárulnak Székesfehérvár fenntartható fejlődéséhez.

Hirdetés

Együttműködési megállapodást írt alá Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Prosperis Alba Kutatóközpont Kft. és az Óbudai Egyetem. Közös célként határozták meg, hogy a jövőben olyan kutatások valósuljanak meg, amelyek hozzájárulnak Székesfehérvár fenntartható fejlődéséhez.

Az együttműködéstől azt reméli az önkormányzat a következő években, hogy még több tudásra és információra tegyen szert annak érdekében, hogy helyes döntéseket hozzon akkor, amikor a város jövőjével kapcsolatos feladatokra ad majd választ.  

A Székesfehérvár Önkormányzata és az Óbudai Egyetem, valamint annak Alba Regia Műszaki Kara közötti együttműködés hosszabb múltra tekint vissza a korábban elindult duális képzések szervezése kapcsán, amellyel hosszú távon a helyi gazdaság mérnökutánpótlásának biztosítására, valamint a város és a környékén élő középiskolás diákok számára a piacképes diploma, a gyakorlatorientált képzések és a biztos karrier lehetőségének megteremtésére törekedtek. A Prosperis Alba Kutatóközpont Kft. a koordináló és katalizáló szerepével az Óbudai Egyetem kutatóműhelyeivel történő együttműködés során olyan elemző, összehasonlító kutatások létrejöttét tudja ösztönözni, amelyekkel Székesfehérvár városának fenntartható fejlődését támogatja.

A közös munka színterei például a start-upok világa, a smartcityfejlesztések, az iparvezérelte innovációs tervekhez, smart manufacturing megoldásokhoz való hozzájárulás, valamint a panelházak építőmérnöki vizsgálata is.

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere üdvözölte az együttműködést, kiemelve, hogy régóta van élő, intenzív kapcsolat az önkormányzat, az Óbudai Egyetem és annak Alba Régia Műszaki Kara között, a startégiai partnerséget pedig tovább erősíti a mai megállapodás is. A polgármester hangsúlyozta, az önkormányzat életében fontos, hogy  az egyetem otthon érezze magát Székesfehérváron, ehhez az is hozzátartozik, hogy a város olyan jellegű feladatokat, megbízásokat adjon az egyetemnek, amelyben az oktatás mellett a legjobb, ez pedig a kutatás, a tudományos munka. A polgármester hozzátette, az együttműködéstől azt reméli az önkormányzat a következő években, hogy még több tudásra és információra tegyen szert annak érdekében, hogy helyes döntéseket hozzon akkor, amikor a város jövőjével kapcsolatos feladatokra ad majd választ.  

Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora az együttműködés kapcsán kiemelte, hogy rohamosan változó világban élünk. "Ma már az ipar 4.0 is átértékelődik, sok esetben a cégek ma már ipar x.0-ról beszélnek, mert nem tudják megmondani, milyen gyorsan fogják a számokat változtatni. A kiindulópont egy műszaki felsőoktatási intézmény számára az, hogy nem csak az ipar igényeit, hanem a társadalmi igényeket is ki kell tudnia szolgálnia." Prof. Dr. Kovács Levente szerint két igény - az ipar és a társadalom igénye - találkozik a smart city világában, ahol rengeteg műszaki megvalósítást próbálnak megvalósítani a társadalom jóléte érdekében.

Csanády László, a Prosperis Alba Kutatóközpont Kft ügyvezetője kifejtette, szeretnék megvizsgálni, hogy a technikai változások milyen hatással lesznek a társadalomra és katalizálni a városban működő felsőoktatási intézményeket, valamint integrálni tudásukat annak érdekében, hogy jobb várost lehessen építeni. Hangsúlyozta, fontos feladat ezeknek a folyamatoknak a felgyorsítása is.

A megállapodást aláírásán részt vett Földesi Gabriella, az ÓE kancellárja, továbbá jelen volt Mészáros Attila alpolgármester, Molnár Tamás tanácsnok és Dr. habil. Györök György, az ÓE Alba Regia Műszaki Kar dékánja is.

AktuálisSzékesfehérvárfejlődésfenntarthatóság