2024.03.29, Péntek
Hétfőn becsengetnek - 921 kiselsős indul el iskolába Székesfehérváron
szekesfehervar.hu

Hétfőn becsengetnek - 921 kiselsős indul el iskolába Székesfehérváron

szekesfehervar.hu

2019.08.31. 22:07

Az idén 80 éves jubileumát ünneplő Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola adott otthont pénteken délután a város tanévnyitó ünnepségének. Hétfőn elkezdődik az oktatás az alap- és középfokú intézményekben: idén 921 új kiselsős indul el iskolába Székesfehérváron.

Hirdetés

Nem véletlenül szólalt meg augusztus 30-án Vivaldi Négy évszakjából az Ősz című tétel a Székesfehérvári SzC Széchenyi István Műszaki Szakközépiskolája és Szakgimnáziumában: az idén 80 éves jubileumát ünneplő intézményben tartották a város tanévnyitó ünnepségét.

 

 

Dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében a tanévkezdés nehéz időszakát idézte fel személyes példákon keresztül, és a tartalmas, pihenéssel töltött nyári szünet után arról a várakozásról szólt, ami a barátokkal, ismerősökkel való újra találkozás lehetőségét rejti magában szeptembertől.

 

 

Az intézmény minden eddigi és jelenlegi diákját, tanárát köszöntve kívánt boldog születésnapot a Széchenyinek, amely Székesfehérvár szakképzési rendszerének egyik nagyon fontos alapintézménye: „Az a képzési struktúra, ami itt van, a maga nemében az ország legjobbjai közé tartozik. Látva a jövő kihívásait – a digitalizációt, az informatikát és az ipar 4.0-t – egyértelműen a jövő képzését adja a mában.” – mondta a polgármester. Záró gondolataiban a társadalomnak azt a közös felelősségét és feladatát fogalmazta meg, amelynek az eredményeként a diákévek után a fiatalok megtalálják a számukra legmegfelelőbb hivatást, munkát, és boldog felnőttekké váljanak.

 

 

Kulcsár Szilvia főigazgató és Dominó Csaba kancellár nevében is köszöntötte a tanévnyitón megjelenteket Horváth Lajos Zoltán, a több mint 130 dolgozóval és 1400 diákkal működő iskola igazgatója. Az új tanév indulásakor tett fogadalmak, elhatározások betartásához kérte a tanárok és diákok kölcsönös segítségét: „Beszélgessünk arról, hogy ki milyen célokat tűz ki erre a tanévre – hiszen ha sikerül a célokat jól megfogalmazni, és támogatást nyújtunk egymásnak, sokkal nagyobb esélye lesz annak, hogy megvalósuljanak.” Csíkszentmihályi Mihály pszichológus kutatásaira hivatkozva kiemelte a döntés és a motiváció fontosságát a tanulás folyamatában, és sok sikert kívánt a 2019/2020-as tanévre. Felidézve a mind városi, mind országos viszonylatban is jelentős intézmény 80 éves történetét, a fenntartók változását, azt fogalmazta meg: az iskola iskola marad minden változás ellenére, amit a tanárok és diákok összetartó közössége határoz meg.

A tanévnyitót az intézmény diákjai versekkel, népzenével és néptánccal színesítették.

 

 

A rendezvényen részt vett Mészáros Attila alpolgármester, Török Szabolcs tankerületi igazgató, Vörös Csaba, a Székesfehérvári Intézményi Központ főigazgatója, Sipos Imre, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója, valamint a város önkormányzati képviselői és az oktatási intézmények vezetői.

Galéria

AktuálisiskolakezdésSzékesfehérvárFejér megye